Amsterdam telt 1700 
slachtoffers kindertoeslagaffaire

0
775
@ Fred van der Zee

AMSTERDAM – De hoofdstad telt vermoedelijk 1.671 slachtoffers van de kindertoeslagenaffaire, maar nog lang niet iedereen heeft zich voor compensatie bij de Belastingdienst gemeld.

Bij de kindertoeslagenaffaire, die tot aftreden van het kabinet Rutte III leidde, zijn ontvangers van een kindertoeslag ter onrechte door de Belastingdienst van fraude verdacht. Als gevolg hiervan zijn gezinnen ontwricht omdat ze ten onrechte als fraudeur werden aangemerkt.

In antwoord op vragen van de Amsterdamse raadsfracties van DENK, PvdA, CDA en SP vat het stadsbestuur de ernst van de situatie nog eens samen: dat sommige gezinnen door acties van de Belastingdienst in problematische schulden zijn beland, met alle ‘verlammende stress’ van dien. Het stadsbestuur snapt dat het vertrouwen van de gedupeerden in de overheid geheel verdwenen is en ziet het als haar taak om mee te helpen dat vertrouwen voor zover mogelijk te herstellen.

Hoewel de Belastingdienst een instrument is van de Rijksoverheid, hebben de gemeenten zich ook met de afwikkeling van de kindertoeslagenaffaire bemoeid. Zo is de compensatieregeling na kritiek van de gemeenten gewijzigd en heeft het kabinet inmiddels besloten om overheidsvorderingen wèl kwijt te schelden.

De gemeente werkt inmiddels nauw samen met maatschappelijke dienstverleners (MaDi’s) en de gemeentelijke Ombudsman om gedupeerden te helpen zo goed en zo snel mogelijk ‘hun leven weer op de rit te krijgen.’ 

Volgens de Belastingdienst zouden 1.671 Amsterdammers door de kindertoeslagenaffaire zijn gedupeerd, maar nog niet iedereen heeft zich bij de Belastingdienst gemeld. Inmiddels hebben 771 Amsterdammers dat gedaan (stand 31 oktober 2020).

Met slechts 31 gedupeerden heeft de gemeente contact. Dat het er zo weinig zijn komt omdat de gemeente wel weet hoeveel gedupeerden er zijn, maar niet om wie het precies gaat. Het blijkt niet eenvoudig om die gegevens los te krijgen van de Belastingdienst, maar binnenkort ontvangt het team Vroeg signalering van de gemeente een lijst met alle gedupeerde ouders die zich al gemeld hebben.

Klik hier voor meer informatie.

De gemeente roept de getroffen ouders op zich via deze website bij de Belastingdienst te melden.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in