Amsterdam mild met terugvorderen bijstand

0
841
Stadhuis Amsterdam
© Fred van der Zee

AMSTERDAM – In de hoofdstad krijgen bijstanders die hun boodschappen door iemand anders laten betalen een flink lagere korting op hun uitkering dan bijstandsontvangers in de gemeente Wijdemeren, aldus het stadsbestuur.

Wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks) van Sociale Zaken heeft in een lange brief aan de Amsterdamse gemeenteraad uitgelegd hoe het in zijn stad zit met de uitvoeringspraktijk in de bijstand rondom giften en terugvorderen. Aanleiding is een kwestie in de gemeente Wijdemeren waar een bijstandsgerechtigde over een periode van drie jaar ruim €7.000,- moet terugbetalen omdat niet was gemeld dat de moeder structureel de boodschappen betaalde. Eenzelfde geval in Amsterdam zou leiden tot een navordering van €3.400,-. Hoe is dat verschil te verklaren?

Maximaal €1.200,- aan giften

In Amsterdam is het beleid dat bijstanders van bekenden maximaal €1.200,- aan giften per jaar mogen ontvangen, schrijft de wethouder. ‘De gedachte hierachter is dat mensen die tijdelijk met hun uitkering niet kunnen rondkomen op die manier met hulp vanuit de eigen omgeving tijdelijke financiële problemen kunnen oplossen. Een andere gedachte is dat de bereidheid tot liefdadigheid in de stad niet wordt gefrustreerd en bestraft.’ Giften van de voedselbank tellen overigens niet mee.

Giften hoger dan €1.200,-

De terugvordering in Wijdemeren bedraagt €7.000,- over een periode van drie jaar. Dat zou in Amsterdam leiden tot een overschrijding van de giften-drempel met €7.000,- minus driemaal €1.200,- is €3.400,-. Dat is de rekenkundige uitkomst van het beleid. Er vindt echter in individuele gevallen een beoordeling plaats wanneer giften hoger zijn dan €1.200,-, schrijft de wethouder. ‘Als daarbij het meerdere verantwoord wordt geacht vanuit het oogpunt van bijstandsverlening, is het logisch dat ook het meerdere wordt vrijgelaten.’

Foutje

In een eerdere brief aan de gemeenteraad schreef wethouder Groot Wassink dat er sprake was van een veel groter verschil tussen Amsterdam (€990,-) en Wijdemeren (€7,000,-). Maar dat bleek een foutje in de berekening. Amsterdam was uitgegaan van vijf jaar inkopen doen door die moeder in Wijdemeren in plaats van drie jaar.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in