Amsterdam stopt met mondkapjesplicht

AMSTERDAM De hoofdstad stopt met de mondkapjesplicht in drukke gebieden.

0
789

Het Amsterdamse stadsbestuur stopt maandag 31 augustus met de plicht om een mondkapje te dragen in drukke gebieden als Kalverstraat, Albert Cuypmarkt en Plein ’40-’45.

Het stadsbestuur heeft de proef niet verlengd omdat de mondkapjesplicht nauwelijks werd nageleefd. Het experiment heeft maar drie weken geduurd. In een recente gemeenteraadsvergadering zei Jan Pronker, plaatsvervangend chef  van de Amsterdamse politie, dat de acceptatie van mondkapjes ‘nihil’ is. “Als je mensen er op aanspreekt, zetten ze wel een mondkapje op, maar 15 meter verderop zetten ze dat weer af.”

Een andere overweging van het stadsbestuur om de mondkapjesplicht niet te verlengen, is dat de  temperaturen inmiddels zijn gedaald. Daardoor trekken minder mensen het centrum in. Overigens geldt de mondkapjesplicht nog wel in het openbaar vervoer en op de ponten.

Coronamoe

Veel inwoners en bezoekers van de stad  trekken zich volgens burgemeester Halsema minder aan van regels en waarschuwingscampagnes. Er zou sprake zijn van corona-moeheid. De gemeente kan echter niet op elke hoek van de straat een agent neerzetten, zei ze tegen de gemeenteraad.

Dat neemt niet weg dat de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland heeft besloten de teugels aan te trekken. Notoire overtreders van de corona-regels krijgen nu sneller een bon.  “We zullen eerder optreden als mensen in café’s op de tafel staan te dansen”, aldus Halsema. Ook kunnen geluidsinstallaties voortaan makkelijker in beslag worden genomen. Daarmee kunnen illegale feesten in de kiem kunnen gesmoord.

Meer besmettingen

In de week van 10-16 augustus kwamen er in Amsterdam gemiddeld 110 besmettingen per dag bij. Inmiddels blijkt 6,3 procent van de mensen die zich tot nu toe heeft laten testen met het virus te zijn besmet. Ze lopen dat virus vooral thuis op, op bruiloften, op illegale feesten en in kroegen. Volgens de Amsterdamse GGD raken vooral  jongeren tussen de 20 en 30 jaar besmet. Zij worden er zelf nauwelijks ziek van, maar kunnen ouderen en kwetsbaren in hun omgeving besmetten.

Om Amsterdammers alert te houde, is de voorlichting over het virus opgevoerd, in verschillende talen. Zo rijden er nu campagnebusjes door de stadsdelen. Ook is het aantal testen dat per dag wordt afgenomen opgevoerd, van 1700 naar 1900. De grootste testlocatie bevindt zich in de RAI. Daarnaast zijn er nog drie kleinere testplekken in Nieuw-West (Slotervaart), Zuidoost (Kleiburg) en Noord (Gentiaanplein).  Wie zich wil laten testen, kan een afspraak maken via 0800-1202. Houd je burgerservicenummer bij de hand.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in