Amsterdam moet aan de mondkapjes

AMSTERDAM In bepaalde gebieden in de hoofdstad geldt vanaf morgen een mondkapjesplicht.

0
851

Wie vanaf woensdag 5 augustus drukke winkelstraten en markten in Amsterdam bezoekt, moet een mondkapje dragen. Zo wil de gemeente Amsterdam haar bewoners, maar ook bezoekers van de stad, bewuster maken van de corona-pandemie. Die is nog steeds niet uitgedoofd.

Mondkapjes worden verplicht in het winkelgebied Kalverstraat/Nieuwendijk en op de markten Plein ’40/’45 en de Albert Cuypmarkt. De maatregel geldt ook voor het Wallengebied. Het dragen van een mondkapje is een experiment. Dit komt niet in de plaats van de verplichting om 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

Wie in de aangewezen gebieden ná  5 augustus geen mondkapje draagt, kan een waarschuwing of – in het uiterste geval – een boete krijgen. De hoogte van de boete is nog niet vastgesteld. Het is ook nog onduidelijk hoe lang de mondkapjes verplicht blijven. De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland wil eerst kijken of het dragen van mondkapjes op straat nuttig is. Eventueel kan naar andere gebieden worden uitgebreid.

Net als in het openbaar vervoer hoeven de mondkapjes alleen te worden gedragen door iedereen vanaf 13 jaar. Ze zijn bedoeld in gebieden waar het niet altijd lukt om 1,5 meter afstand te houden. De veiligheidsregio hoopt dat mensen, als ze op straat doorlopend mondkapjes zien, zich bewuster zijn van de corona-crisis en het risico om met het virus besmet te raken. Borden en posters zullen het winkelend publiek op de mondkapjesplicht wijzen. Tijdens drukke weekenden zullen gastheren en gastvrouwen van de gemeente passanten op de mondkapjesplicht attenderen.Ook delen ze gratis exemplaren uit.

De mondkapjesplicht op sommige drukke plekken is een aanvulling op de maatregelen die de gemeente al neemt, zoals het instellen van eenrichtingsverkeer, het doseren van de toegang op drukke momenten en het tijdelijk afsluiten van straten. De mondkapjesplicht, die overigens ook in Rotterdam wordt ingevoerd, geldt overigens tot in de winkels.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in