Mijn huishoudboekje: ‘Elke week hou ik een euro over’

| Hope (50) | medisch pedicure | bijstand | alleenstaande moeder met dochter | vrijwilliger Op Eigen Kracht-training |

1
2542

“Ik was mantelzorger, runde een eenmanszaak en deed de opvoeding van mijn dochter. Dat werd te veel, in 2011 stortte ik in. Mijn moeder heeft me naar het Leger des Heils gebracht voor eerste hulp. Ik kon niets meer.

Met hulp van anderen ging ik naar de voedselbank en zag een mevrouw met een positieve uitstraling die budgettrainingen geeft aan mensen die weinig hebben te besteden. Die training duurde tien weken en ik heb mijn certificaat gehaald. Ik kreeg een maatje, dat is een vrijwilliger die je helpt om je financiën op orde te krijgen. Ik moest opnieuw leren om met geld om te gaan.

Op die budgettraining wordt gesproken over omgaan met stress, voor jezelf opkomen, gezonde voeding en slim boodschappen doen met Ä10,- op zak. Tip: oppassen dat je je in de supermarkt niet laat afleiden door aanbiedingen maar alleen dingen koopt die je echt nodig hebt.

Ik kan steeds beter met geld omgaan. Elke week hou ik een euro over. Ik heb laatst een paar nieuwe gympen gekocht, die waren afgeprijsd van 100, voor €70,-, maar ik kreeg ze voor 50,-. Dat is een cadeautje voor mijn goede gedrag.

Ik betaal alles contant zodat ik overzicht hou over wat ik nog heb te besteden, maar toch zijn er soms nog valkuilen. Als ik geld uitgeef voor een kopje koffie, kan dat betekenen dat ik de volgende dag alleen maar budget heb voor een blik bonen. Dat voelt niet als een straf, maar als een leermoment.

Mijn schulden zijn afbetaald en ik leef sinds vijf jaar vrijwillig van 50,- per week. Ik zat op eigen verzoek onder bewindvoering, dat is allemaal perfect verlopen. Dit jaar was voor het eerst dat ik mijn vakantiegeld kon inzetten voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik volg cursussen om straks mijn kans op betaald werk te vergroten.

Hoe beter het met me gaat, inmiddels doe ik als vrijwilliger de werving voor de budgettraining, hoe meer ruimte er is om te dromen. Omschakelen van schaarste naar denken in mogelijkheden voelt soms nog onwennig. Ik voel me nog steeds een kwetsbare Amsterdammer die leert om weerbaar te worden. Ik ben nog steeds bezig om mezelf opnieuw uit te vinden en een plek onder de zon de vinden.” (Marcel Schor)


Op Eigen Kracht is een toegankelijke training van De Regenboog Groep boordevol tips om rond te komen van weinig geld. Bijvoorbeeld over waar je hulp en gratis activiteiten vindt of hoe je kunt besparen op verzekeringen en energiekosten. Meer informatie vind je op deregenboog.org/opeigenkracht. Daar vind je ook het overzicht van trainingen die binnenkort starten.

advertentie Regenboog Groep

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in