Adviesraad: roer in  de zorg moet om

0
547

Om te voorkomen dat veel mensen door vergrijzing en personeelsgebrek  zonder zorg komen te zitten, moeten betaalde krachten, vrijwilligers en naasten nauwer samenwerken.

Waar de belangenorganisatie van mantelzorgers Mantelzorg.NL nog vindt dat er door dat personeelstekort in de zorg niet te veel taken op de schouders van mantelzorgers  mogen worden afgewenteld, vindt de Raad Volksgezondheid en Samenleving dat partijen nauwer moeten samenwerken.

Door de toenemende zorgvraag kan de verantwoordelijkheid voor de zorg niet langer bij beroepskrachten alléén kan worden gelegd, meent de raad. In de verpleging en verzorging is het de druk nu al enorm groot, vooral in de langdurige zorg, maar over drie jaar zal die bijna verdrievoudigd zijn.

Er zit volgens de Raad niets anders op dan dat beroepskrachten in de zorg, naasten en vrijwilligers samen om de tafel gaan zitten om te kijken ‘wie wat het beste kan doen en hoe de ander daarin kan bijstaan. ’Niet voor elke hulpvraag is een beroepskracht nodig’, vindt de adviesraad. Om te voorkomen dat kwetsbare mensen van hulp blijven verstoken, zal de politiek scherpe keuzes moeten maken.

Nieuw soort zorg

De Raad denkt aan nieuwe vormen van zorg waarmee nu al experimenten lopen, zoals zorg door ervaringsdeskundigen of mantelzorgers in loondienst. Ook zal er misschien meer beroep meoten worden gedaan op particuliere diensten, al vindt de adviesraad dat er collectieve voorzieningen moeten blijven voor mensen die dat niet kunnen betalen.

Het  vereist ook dat beroepskrachten de hulp van naasten en vrijwilligers op waarde moeten schatten en hen nauw moeten betrekken bij het bepalen welke zorg nodig is. De overheid moet voor dit soort overleg een vergoeding geven en zal meer geld moeten uittrekken voor  wijkbudgetten en ‘laagdrempelige respijtzorg’, zodat mantelzorgers  op adem kunnen komen.

De adviesraad pleit dus voor een andere manier van werken in de zorg. Gebeurt dat niet, dan bestaat de kans dat er minder professionele hulp kan worden verleend, arbeidskrachten uit het buitenland moeten worden gehaald of dat er mogelijk een maatschappelijke dienstplicht moet worden ingevoerd.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in