Actie voor hoger minimumloon

0
895

AMSTERDAM – De Amsterdamse Bijstandsbond gaat samen met het FNV actie voeren voor een hoger minimumuurloon. Dat moet omhoog van €9.44 (wat het nu is) naar €14 in 2022, vinden de bonden.

FNV noemt de actie voor een hoger minimumloon noodzakelijk. ‘Iedereen moet kunnen leven in plaats van overleven’, staat op een actiefolder van de bond. Bij een minimumuurloon van €14 zullen ongeveer twee miljoen mensen een beter leven hebben, aldus Jesse Oberdorf (FNV) op een bijeenkomst van de Bijstandsbond eind november.  “Het minimumuurloon is de afgelopen veertig jaar met 20 procent gedaald.” Met €14 per uur bruto per saldo in 2022 wordt volgens hem een inkomensstijging van dertig procent gerealiseerd. De bonden willen 12 december demonstreren bij de miljonairsbeurs Masters of LXRY in RAI n Amsterdam. Ook het protestliederen-koor Verzet per couplet is dan daar.

Kwijtschelding

Het kwijtschelden van gemeentelijke belastingen voor mensen in de bijstand, is geen gemakkelijk onderwerp, blijkt op de bijeenkomst. Gemeentelijke regels en nationale regels zijn strijdig met elkaar. Wie een bijstandsuitkering heeft, mag een bescheiden bedrag op zijn of haar bankrekening hebben (dat heet ‘vermogen’). Maar wie in aanmerking wil komen voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, mag geen ‘vermogen’ hebben. Dat komt door de landelijke regels. Beter en vooral in minder juridische taal communiceren, zo adviseren gemeente-ambtenaren op de bijeenkomst. “Brieven aan burgers moeten veel duidelijker.” Het gaat om een grote groep Amsterdammers. Bij 35.000 van hen is de kwijtschelding inmiddels automatisch geregeld, maar bij een even grote groep is het nog ‘handwerk’. Ongeveer 3500 burgers maken bezwaar tegen het niet toekennen van kwijtschelding. Van de bezwaren wordt 60 procent toegewezen, zeggen de ambtenaren.

Mislukt

Advocaat Marc van Hoof en FNV-bestuurder Maaike Zorgman bespreken de Participatiewet. Aanleiding is de evaluatie door het Sociaal en Cultureel Planbureau. De conclusie is duidelijk. “De Participatiewet is mislukt.” Het lijkt ‘voor de uitstroom uit de bijstand niet uit te maken of gemeenten veel of weinig verplichtingen opleggen aan bijstandsgerechtigden’. Toch wil de VVD meer verplichtingen (een tegenprestatie) opleggen aan mensen in de bijstand, aldus raadslid Martens in Het Parool. Wethouder Groot Wassink (GroenLinks) vindt de tegenprestatie een uiting van wantrouwen.

Op de foto v.l.n.r.: Advocaat Marc van Hoof, Piet van der Lende (Bijstandsbond) en Maaike Zorgman (FNV)

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in