25 ‘Buurtbanen’ via de Werkbrigade

AMSTERDAM GroenLinks en PvdA willen banen voor buurtwerkers via de Werkbrigade.

1
1606

De raadsleden Grooten (GroenLinks) en De Heer (PvdA) willen via de Werkbrigade 25 banen creëren voor buurtwerkers. Van buurtwerk naar betaald werk heet hun initiatief.

Via de Werkbrigade zijn in 2019 met 510 deelnemers ongeveer 55 mensen doorgestroomd naar betaald werk. Bij de Werkbrigade werken mensen met een bijstandsuitkering in een tijdelijke betaalde baan (tegen het wettelijk minimumloon). Het doel is mensen te helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling en uiteindelijk te begeleiden naar betaald werk. Maar het gaat bij de Werkbrigade vooral om werk in de openbare ruimte. De raadsleden Grooten en De Heer willen dat het ook mogelijk is werk in buurthuizen via de Werkbrigade te creëren. Aanleiding is een experiment in de Jan Maijenbuurt in Amsterdam-West. Daar is met succes een ‘Buurtbaan’ ingesteld waarbij doorstroming plaatsvond naar betaald werk.

Buurtbanen

Het plan van beide raadsleden is om onder de paraplu van de Werkbrigade meer Buurtbanen te creëren, verspreid over verschillende buurten in Amsterdam. Het doel van deze banen is tweeledig: enerzijds actieve bewoners zonder uitzicht op een baan door laten stromen naar regulier betaald werk en anderzijds hun kennis en ervaringen van de buurt gebruiken om de buurt te versterken, aldus de beide raadsleden. ‘Het doel van dit voorstel is om de Werkbrigade uit te breiden naar andere typen werk. Zo kunnen ook mensen die minder hebben met het werk in de openbare ruimte de mogelijkheid krijgen om aan het werk te gaan, of kan het bijvoorbeeld ingezet worden in belangrijke sectoren waar tekorten zijn. Zoals de zorg. De Buurtbaan zou wat GroenLinks en PvdA betreft goed passen onder de paraplu en budget van de Werkbrigade.’

Start in 2020

Volgens beide raadsleden kan al in 2020 een kleine groep Buurtbaners starten in samenwerking met verschillende stadsdelen, de Werkbrigade, het Productiehuis van Wikistad, Combiwel en de oud-Buurtbaners. ‘Op basis van de ervaringen van deze eerste groep kan dan de samenwerking tussen de betrokken partners worden geëvalueerd en waar nodig bijgestuurd. Vervolgens kan in 2021 het aantal Buurtbanen verder worden uitgebreid naar 25. Als dit succesvol blijkt te zijn, dan kunnen er op langere termijn nog meer Buurtbanen verspreid over de stad worden ingevoerd.’

 

advertentie Regenboog Groep

1 REACTIE

  1. mbt werkbrigade

    Mijn broer heeft gewerkt via een traject. Maar hij is niet goed begeleid en dat vind ik wel heel erg jammer. Hierdoor gaat zelfvertrouwen wel weg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in