100.000 Amsterdammers in ww, bijstand en Tozo-regeling

AMSTERDAM Vier keer zoveel Amsterdammers zijn afhankelijk van de overheid voor hun inkomen als begin dit jaar.

0
972

De corona-crisis heeft geleid tot een verdubbeling van het aantal Amsterdammers dat afhankelijk is van een inkomensregeling van de overheid (ww, bijstand en Tozo-regeling).

Het gaat inmiddels om grote getallen. Ongeveer 100.000 Amsterdammers zijn op dit moment afhankelijk van een inkomensregeling van de overheid. Dat waren er begin dit jaar nog maar 53.000. Door de corona-crisis stijgt niet alleen het aantal mensen in de bijstand, ook de ww laat een flinke stijging zien. En daarbovenop komt de reuzenklap van de Tozo-regeling, zeg maar de bijstandsregeling voor zzp’ers.

Eerst de bijstand. Daar valt de stijging nog mee: begin dit jaar waren er 38.000 bijstanders, begin mei is dat aantal opgelopen tot 40.000. Maar het aantal aanvragen per week is sinds maart twee tot drie keer hoger dan begin dit jaar. Dus dat aantal van 40.000 zal nog verder oplopen.

WW en Tozo-regeling

Deze regelingen vormen de belangrijkste oorzaak van de enorme stijging van het aantal mensen dat afhankelijk is van de overheid. Het aantal Amsterdammers in de ww ging van ongeveer 15.000 in maart naar bijna 20.000 in april. Die toename kwam vooral door het aantal nieuwe ww-uitkeringen met in april een stijging van maar liefst 94.9 procent. Bij de Tozo-regeling voor zzp’ers is de groei er nu wel zo’n beetje uit, en de teller staat nu op zo’n 40.000. Per saldo is het aantal mensen dat voor het inkomen afhankelijk is van de overheid opgelopen naar 100.000.

NOW-regeling

Dat getal van 100.000 is nog exclusief het (onbekend) aantal Amsterdamse huishoudens van wie de rijksoverheid via de NOW-regeling een groot deel van de loonkosten vergoed aan bedrijven omwille van het behoud van banen. Een van die (grote) bedrijven is KLM. Voor heel Nederland gaat het bij de NOW-regeling om 1.8 miljoen mensen, dus voor Amsterdam zal dat uitkomen op ongeveer vijf procent daarvan (90.000 tot 100.000). Nemen we deze groep ook mee, dan zijn in de periode 1 maart tot 1 juni bijna 200.000 Amsterdammers afhankelijk van de overheid voor hun inkomen. Vier keer zoveel als begin dit jaar.

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in