Pubquiz: ‘Daar gaan onze punten’

Het gezellige rumoer van een kroeg moeten we voorlopig missen. Hoe beleef je toch een leuke avond ‘onder de mensen’? We proberen online pubquizzen. “Onze coronatoekomst is even vergeten.”

0
925
Tekst Willem Don

Pubquizen – voor wie het niet weet – is in teamverband triviavragen beantwoorden, biertjes drinken en afkijken bij het tafeltje naast je. Steeds meer cafés organiseren een maandelijkse quizavond. Er zijn inmiddels een paar bedrijfjes die voor hen de vragen bedenken en als quizmaster in de kroeg staan. Maar nu dus even niet.

Een van die bedrijfjes is Upbeatles (een samenvoeging van de Britse band en het woord upbeat oftewel opgewekt). Jochem Geerdink en Pascal Ninaber organiseren elke week pubquizen in Utrechtse horeca. Nu die zaken zijn gesloten, besloten ze om het eens online te proberen. Met daverend succes; meteen deden meer dan 1.000 teams mee aan hun gratis online quiz.

Dat wil uw verslaggever ook proberen, dus op een dinsdagavond bel ik m’n teamgenoten: pa en ma. Types die vroeger altijd de VARA-quiz 2 voor 12 met Astrid Joosten keken. Via videoverbinding zitten we aan onze respectievelijke keukentafels. Als geïnformeerd wordt naar mijn laatste tandartsbezoek zet ik snel de livefeed van Upbeatles (live video-uitzending) op Youtube aan. Voor de antwoorden heeft Upbeatles een online invulformulier. De avond is verdeeld in vier blokken van steeds twintig vragen, met tussen elk blok vijf minuten plaspauze. Er komen moeilijke vragen voorbij: ‘Welke sport wordt door koepelvereniging ITTF georganiseerd?’ (antwoord: tafeltennis). En er komen makkies voorbij: ‘Wat is de naam van dit bloempje?’ (in de livefeed verschijnt een foto van een madeliefje). Natuurlijk zitten er instinkers tussen, zoals bij de tien fragmenten van oude tv-reclames. Daar moeten we de Nederlandse celebrity’s uit noteren, maar bij fragment vijf zit die verstopt achter Britse komiek John Cleese. In de livefeed op Youtube kun je ook boodschappen achterlaten die voor alle deelnemers zichtbaar zijn. Met 1.191 deelnemende teams is het een barrage van lolligheid, bijvoorbeeld: ​ik heb geen verstand van investeren, maar als je geld in huizen stopt dan zit je vastgoed.

Ons druk maken om een quizje
dat draait om de eer

Maar de meeste reuring draait om afgekeurde antwoorden. Net als bij een echte pubquiz kan over de uitslag hardop worden gecorrespondeerd. Zo is ‘hoogspringen’ niet het juiste antwoord op de vraag ‘Welke sport kent een techniek genaamd de ‘fosburyflop’?’ Dit is weliswaar een springtechniek bij hoogspringen, echter hoogspringen is geen sport maar onderdeel van de sport atletiek. Daar gaan onze punten. En dat is fijn, want een avond lang kunnen we ons druk maken om een quizje waar je niks anders dan de eer mee kunt behalen. Onze onzekere corona-toekomst is even vergeten.

Twee dagen later staat de einduitslag op de site van Upbeatles: ons team ‘De Donnies’ staan op een gedeelde plek 442 van in totaal 1.191. Meequizzen is belangrijker dan winnen.

Kijk op upbeatles.nl voor aankomende quizavonden. Meedoen is gratis, een donatie aan Upbeatles of getroffen horeca in Utrecht wordt gewaardeerd.

Parktische tip voor het online subquizzen

Handig:

    • Videobellen met je teamgenoten via je telefoon (smartphone nodig) bijvoorbeeld middels Whatsapp of Facetime (als je allemaal een iPhoontje hebt).
    • Oortjes indoen zodat je kwebbelende team zichzelf niet in de echo terughoort.
    • Op je computerscherm twee vensters naast elkaar open zetten: de livefeed en het invulformulier.

Niet zo handig:

    • Als alle teamleden het geluid van de Upbeatles livefeed aan hebben staan, want de echo die dat geeft in je videoverbinding is erger dan een karaokebar op zaterdagavond.
advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in