De zorgtoeslag stijgt in 2019 met maximaal €50,- per jaar (ongeveer €4,- per maand) voor alleenstaanden en met maximaal €193,- per jaar (zo’n €16,- per maand) voor meerpersoonshuishoudens. De verhoging is een gedeeltelijke compensatie voor de gestegen zorgpremie. En dat is geen luxe want alles wordt duurder in 2019.

Voor de toeslag komen volwassen werkenden, studerenden en niet-werkenden in aanmerking met een toetsingsinkomen tot €29.562, respectievelijk €37.885 (inkomensgrens 2019) als er ook nog een partner is. De zorgtoeslag is de tegemoetkoming in de ziektekostenpremie voor inkomens tot ongeveer modaal.

Zilveren Kruis fors duurder

Op Prinsjesdag ging het kabinet nog uit van een gemiddelde stijging van de verzekeringspremie van €10,- per maand. De gemiddelde premiestijging wordt uiteindelijk €6,- per maand, al zijn er dus verzekeringsmaatschappijen die in 2019 fors meer vragen voor de basispremie. Zo stijgt de budgetpolis (Basis Budget) van Zilveren Kruis met €9,- per maand. Een kleinere verzekeraar als ONVZ wordt zelfs €11,64 per maand duurder, al is dat wel een restitutiepolis met volledig vrije zorgkeuze. Relatief voordelig blijft DSW met een stijging van €4,50 per maand voor de basispolis.

Ook gas, elektra en boodschappen flink omhoog

De stijging van de zorgtoeslag dekt in veel gevallen de premiestijging bij lange na niet. De lagere inkomens zullen er dus in de meeste gevallen op achteruitgaan. Ook zullen lagere inkomens meer dan hogere inkomens last hebben van de btw-verhoging (van 6% naar 9%) voor basisbehoeften. Simpel gezegd, boodschappen worden duurder, net als bijvoorbeeld de kapper, de fietsenmaker, de krant, boeken en theater. En alsof dat nog niet genoeg is, stijgt de energierekening in 2019 gemiddeld met €160,- per jaar, door forse belastingverhogingen en stijgende netbeheerskosten.

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in