Werkloosheid stijgt in maand extreem snel

0
802

De werkloosheid is in de maand juni zeer snel gestegen ten opzichte van de maand daarvoor. In juni waren 404.000 mensen werkloos. Dat is 4,3 procent van de beroepsbevolking. In mei was dit 3,6 procent. T

Tijdens de kredietcrisis in 2008 duurde het zeven maanden voordat het percentage werklozen van 3,6 procent was toegenomen tot 4,3 procent, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS noemt deze stijging die zich nu in een maand voltrok ‘uitzonderlijk snel’.

Vooral jongeren (15-25 jaar) raakten in juni hun werk kwijt (het gaat nu om 10,7 procent van de jongeren). Van de 25-tot 45 jarigen was in juni 3,7 procent werkloos, en van de 45-plussers 2,6 procent.

Tegelijkertijd groeide ook het aantal werkenden in juni, meldt het CBS. Dat lijkt tegenstrijdig maar het bureau verklaart dit. Na de uitbraak van de corona-crisis nam de beroepsbevolking sterk af, aldus CBS. Dat kwam doordat mensen die hun baan kwijtraakten niet meteen naar werk gingen zoeken of niet beschikbaar waren voor werk. En dan tellen deze mensen niet langer mee bij de beroepsbevolking. In juni nam de beroepsbevolking weer toe met 119.000 mensen. Mensen die eerder niet op zoek waren naar een baan of beschikbaar hiervoor waren, gingen nu wel weer zoeken. Zo nam het aantal werkenden in juni met 45.000 toe en het aantal werklozen met 74.000, aldus het bureau.

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in