Welke partij schaft kostendelersnorm af?

0
1722

VERKIEZINGEN

De redactie van MUG Magazine zet belangrijke zaken uit de verkiezingsprogramma’s van de meeste politieke partijen naast elkaar voor zaken die vooral minima raken. Eerder schreef MUG Magazine al over het minimumloon (die mag van alle partijen omhoog, maar met grote onderlinge verschillen), over de eigen bijdrage in de zorg (afschaffen of bevriezen, daar gaat het over), de bijstand (wel of niet koppelen aan de verhoging van het minimumloon is het belangrijkste verschil) en de positie van de ZZP-er (meer bescherming geven). Dit keer gaat het over de kostendelersnorm.

In de bijstand is de kostendelersnorm met stip een van de meest ergerlijke regels. Wat vinden de politieke partijen van de kostendelersnorm?

Wat is de kostendelersnorm?

Het is een nieuw begrip voor de bijstand, ingevoerd in de Participatiewet van 2015. Op dit moment is het nog zo dat hoe meer volwassen personen in je huis wonen, hoe lager je bijstandsuitkering wordt. De kostendelersnorm is een bron van grote ergernis omdat geen rekening wordt gehouden met de relatie of het inkomen van deze inwonende personen. De gemeenten hebben formeel de bevoegdheid om via bijzondere bijstand schrijnende situaties rond de kostendelersnorm op te lossen, hoewel ze dat dan wel uit eigen zak moeten betalen, want het Rijk vergoedt dit niet.

Wat wil de politiek?

Niet alle partijen hebben een mening over de kostendelersnorm. VVD, D66 en de PVV zeggen er niets over. Van GroenLinks, PvdA en SP mag de kostendelersnorm weg. Het CDA wil dat gemeenten stimulans krijgen om meer maatwerk te toepassen rond de kostendelersnorm. De ChristenUnie is genuanceerd. ‘De leeftijd voor de kostendelersnorm gaat omhoog naar 27 jaar. Tevens passen we de wet zo aan dat eenieder die een naaste in acute (woning)nood onderdak biedt in de eigen woning, hier de mogelijkheid toe krijgt, zonder dat de kostendelersnorm van toepassing is.’

Sociale Werkvoorziening

In een volgende (laatste) bijdrage komt de ‘Sociale Werkvoorziening’ aan bod in deze reeks over de standpunten van politieke partijen voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in