‘We moeten samen een vuist maken’

0
1172

Vrouwen met een missie

In alle stadsdelen maken tal van vrouwen het verschil. Vrouwen zetten zich in voor kwetsbare buurtbewoners, voeren actie voor een hoger minimumloon of zetten zich in voor gratis maandverband. Zes vrouwen vertellen wat hen drijft en wat Internationale Vrouwendag 8 maart voor hen betekent.

Habiba Bouanan (50)

Habiba Bouanan is oprichter, directeur en coach van stichting Prachtvrouw. “Behalve persoonlijke coaching geven we workshops en trainingen zodat vrouwen een beter en gelukkiger leven kunnen leiden. Wij richten ons vooral op migrantenvrouwen. Ik ben vanuit mijn eigen achtergrond begonnen met Marokkaanse vrouwen, maar begeleid nu ook andere groepen.”

Ze begon ooit aan een hbo-studie Maatschappelijk Werk maar haakte na een paar maanden af. Habiba: “Ik zag al snel dat een maatschappelijk werker problemen oplost. Ik wil juist problemen voorkomen, dat kan met coaching.” Eigenlijk is Habiba dagelijks bezig met emancipatie. “Het is elke dag Vrouwendag”, zegt ze. “Maar het is goed dat er één dag in het jaar extra aandacht is voor de positie van vrouwen. Dat is helaas nog steeds nodig.” Migrantenvrouwen bevinden zich nog vaak in een kwetsbare positie, zegt ze. Ze somt factoren op: “Nieuwkomers kennen de weg niet in de jungle van regels van de overheid. Diploma’s uit het buitenland zijn vaak hier niet geldig. Migrantenvrouwen hebben alleen hun eigen netwerk.” Prachtvrouw opent deuren en wijst de weg. Habiba: “Ik zie ook veel alleenstaande vrouwen zonder netwerk. Ze blijven hangen in de bijstand en komen in de schulden. Vrouwen die een man hebben met een baan worden vergeten door de gemeente. Kinderopvang is te duur. Ze komen nergens. Gendergelijkheid is ver te zoeken.” Ze pleit voor een mentaliteitsverandering, ook bij politici.“Maak kinderopvang vanaf het tweede levensjaar gratis. Zet opnieuw in op steun van lokale vrouwenorganisaties.” Tegen de vrouwen in Amsterdam zegt ze: “We moeten samen een vuist maken.” (TA)

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in