‘Ik sta gewoon mijn mannetje’

1
1273

Vrouwen met een missie

In alle stadsdelen maken tal van vrouwen het verschil. Vrouwen zetten zich in voor kwetsbare buurtbewoners, voeren actie voor een hoger minimumloon of zetten zich in voor gratis maandverband. Zes vrouwen vertellen wat hen drijft en wat Internationale Vrouwendag 8 maart voor hen betekent.

Sonja Hendriksma (57)

Sonja Hendriksma is vrijwilliger (30 uur per week) en kookt twee keer per week voor kwetsbare mensen in Amsterdam-Noord. Ze was in januari een van de winnaars van De Nieuw Amsterdam Prijs, voor haar bijzondere bijdrage aan de stad tijdens de corona-crisis. “Mijn vader was kok in het leger en ging in de jaren negentig koken in het daklozenpension van mijn broer. Ik heb het vak daar van hem geleerd.” Het pension moest helaas stoppen, zegt ze. “Ik ben daarna wekelijks gaan koken in Buurtkamer Bloemenbuurt voor 25 oudere buurtbewoners.”

De Buurtkamer ging vorig jaar maart door de corona-crisis dicht. Nu kookt ze met drie collega’s in jongerencentrum De Valk. “We zijn overgestapt op het bezorgen van warme maaltijden aan huis. Twee keer per week koken we voor circa honderdtwintig mensen uit heel Noord. Het gaat om gezinnen, alleenstaanden en ouderen. Het aantal aanmeldingen groeit nog steeds. De maaltijden zijn gratis omdat we subsidie krijgen van het stadsdeel. We koken stampotten, pasta, nasi en gebruiken veel verse groente.” “We overhandigen de maaltijden en maken een praatje. Als we vermoeden dat er iets aan de hand is, komen we nog een keer apart langs . Waar nodig schakelen we de hulpverlening in.”

Sonja zet zet zich graag in voor andere mensen. “We hebben vorige maand een Valentijnsdiner voor 650 mensen gekookt, samen met professionele koks van de Tolhuistuin.” Met Internationale Vrouwendag (8 maart) heeft ze niet zo veel. “Ik sta gewoon mijn mannetje. Als het moet kook ik alleen voor honderd mensen. Ik raak niet gauw in paniek, als iets aanbrand, vind ik een oplossing.”

advertentie Regenboog Groep

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in