‘Achter schulden liggen andere problemen, die moet je eerst aanpakken’

0
639
Dayenne Tempo, coordinator van BuurtWerkKamer Casa Jepie Makandra © Willeke Duijvekam

Overal in Amsterdam kun je gratis hulp krijgen om je financiën op een rijtje te krijgen en je schulden aan te pakken. De buurtteams helpen je verder. In de Bijlmer gaan buurtteammedewerkers sinds kort langs de deuren van flats in de G-buurt. Daarnaast bestaan er ook hulpprojecten van bewoners zelf zoals de BuurtWerkKamer. Deel 2: Dayenne Tempo (40), coördinator van BuurtWerkKamer Casa Jepie Makandra.

Als Dayenne Tempo denkt aan de oplopende inflatie en stijgende energiekosten, houdt ze haar hart vast. Ze is teamcoördinator van BuurtWerkKamer Casa Jepie Makandra (Surinaams voor ‘Huize help elkaar’), in Amsterdam-Holendrecht. “Ik zie dat steeds meer mensen moeilijk kunnen rondkomen en dat gaat alleen maar erger worden.”

De BuurtWerkKamers, er zijn er acht in Amsterdam, zijn geen buurthuizen, al kunnen bewoners elkaar er wel ontmoeten. Ze bieden vooral hulp aan mensen in nood. Daarbij hoort ook de begeleiding van mensen naar werk en een oplossing zoeken voor hun schulden. Dayenne, moeder van drie dochters, is ervaringsdeskundige. Ze is een van de slachtoffers van de Toeslagenaffaire.

“Ik had een ton schuld en durfde mijn huis niet meer uit. Ik zat de hele dag binnen met de gordijnen dicht, uit angst dat er weer deurwaarders op de stoep zouden staan, of mannen van de FIOD”, vertelt ze. Ze heeft er erg onder geleden dat ze als fraudeur werd gezien en daarom niet werd geholpen met haar belastingschuld. Jaren moest ze rondkomen van 50 euro per week. “Ik voelde me waardeloos als moeder. Mijn dochters konden niet mee met schooluitjes, verjaardagen konden we niet vieren, kerst was een drama. Het was heel zwaar.”

Zelfrespect

Op advies van maatschappelijk werkorganisatie Samen DOEN stapte ze uiteindelijk met lood in de schoenen naar Casa Jepie Makandra. Daar kreeg ze hulp. “Er werd naar me geluisterd, zonder oordeel. Daardoor voelde ik me weer gezien en kreeg ik mijn zelfrespect terug. Ze vroegen alleen: wat heb je nodig om uit de schulden te komen? Onder schulden liggen meestal andere problemen, die moet je eerst aanpakken. Pas daarna kun je samen gericht naar een oplossing zoeken.”

Een van de ‘tools’ om mensen weer op weg te helpen, is SchoonSchip. Het is een methode om inkomsten en uitgaven in kaart te brengen, maar mensen worden ook geholpen zich bewust te worden van hun gedrag en hun schulden zo zelf aan te pakken.

Inmiddels heeft Dayenne haar leven weer op de rit. Ze klom bij de BuurtWerkKamer op tot teamcoördinator. In 2019 kreeg ze bekendheid als ambassadeur van de campagne ‘Kom uit je schuld’, van het ministerie. Bovendien is ze erkend als gedupeerde in de Toeslagenaffaire en gecompenseerd. “Vroeger dacht ik: als je schulden hebt, ben je schuldig. Dat heb ik hier leren loslaten. Nu ben ik gewoon Dayenne.”

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in