Overal in Amsterdam kun je gratis hulp krijgen om je financiën op een rijtje te krijgen en je schulden aan te pakken. De buurtteams helpen je verder. In de Bijlmer gaan buurtteammedewerkers sinds kort langs de deuren van flats in de G-buurt. Daarnaast bestaan er ook hulpprojecten van bewoners zelf zoals de BuurtWerkKamer. Deel 1: Ferry Kaan van buurtteam Bijlmer-Oost.

‘We zijn er om te helpen’, zegt Ferry Kaan. Sinds januari van dit jaar is maatschappelijk werker Ferry Kaan (46) medewerker bij het buurtteam Bijlmer-Oost. Hij is ook betrokken bij het zogenoemde ZO-Gnoord-project in de flats Gravestein en Geldershoofd, dat in september is gestart. De medewerkers gaan daarbij in duo’s alle 460 voordeuren van de flats af. Ze helpen bij persoonlijke vragen: over geldzaken, welzijn, werk, de zorg voor de kinderen en de woonsituatie. Om de bewoners niet te overvallen, is vooraf geflyerd en zijn posters opgehangen. “Soms is er in het begin wel een beetje weerstand”, zegt Ferry. “Maar als duidelijk is dat we er niet zijn om te controleren, maar om te helpen, staan veel mensen ervoor open.”

In de flats leven veel bewoners in kwetsbare omstandigheden, vertelt Ferry. “Op individueel welzijn scoort deze buurt het laagst van heel Amsterdam. Veel mensen hebben slecht betaald of geen werk. Bovendien wonen er relatief veel alleenstaande mannen die de taal nauwelijks machtig zijn en mensen met een licht verstandelijke beperking.” De meesten hebben vooral praktische vragen. “Ze hebben schulden of hebben hulp nodig bij het aanvragen van toeslagen en andere regelingen op het gebied van armoedebestrijding. We helpen ook met het aanvragen van een scholierenvergoeding of een fonds voor woning-
inrichting, een vergoeding voor tandartskosten of de aanschaf van een wasmachine. En we proberen regelingen met schuldeisers te treffen. Gelukkig gaan die vaak akkoord.”

Voor zijn werk moet Ferry wel inzage krijgen in inkomsten en uitgaven en bankafschriften inzien. “Dat kan soms moeilijk zijn. Maar als mensen begrijpen dat ik niet oordeel en aan hun kant sta, gaat dat gemakkelijker.” Ook Ferry ziet dat de energiecrisis en de explosieve inflatie een groeiend probleem zijn. “Maar de situatie op de woningmarkt is ook een groot probleem, dat wordt nu weleens vergeten. Vaak wonen volwassen kinderen nog bij hun ouders, waardoor de minder toeslagen krijgen. En de kinderen dragen niet altijd bij in de financiën. De hoge huren zijn voor veel mensen nauwelijks op te brengen. Als je met schoonmaken 1.600 euro verdient en een vrije markthuur van 1.500 euro moet betalen, dat gaat niet. Ook in onderhuur worden gigantische bedragen betaald, ook in deze flats.” Binnenkort krijgen de flats een renovatie. Ze worden daardoor energiezuinig, maar mensen zijn ook ongerust dat de huren zullen stijgen. Ferry: “Mensen maken zich steeds meer zorgen.”

Ferry Kaan houdt spreekuur in de flat Gravestein, op maandag van 09.30 tot 12.00, en op dinsdag en donderdag van 13.00 tot 16.00 uur.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in