Voorsorteren voor later

0
1361

Op woensdag 20 maart zijn er weer Provinciale Statenverkiezingen. Niet alleen kiest u uw afgevaardigden in het provinciebestuur, maar indirect ook de Eerste Kamer. De net gekozen afgevaardigden van de provincies kiezen op 27 mei immers de leden van de Eerste Kamer.

In Nederland treedt een wet pas in werking als hij door beide kamers is goedgekeurd. Nu nog hebben de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie in beide kamers een meerderheid. Maar in opiniepeilingen staan de regeringscoalitie bij de PS-verkiezingen op verlies. Ze dreigen hun meerderheid in de Eerste Kamer kwijt te raken. Wil de huidige regeringscoalitie niet vleugellam worden, dan is ze dus genoodzaakt op zoek te gaan naar andere partijen om een meerderheid in beide kamers te bewerkstelligen. Oppositiepartijen sorteren nu al voor met hun wensenlijstjes om Rutte behulpzaam te zijn.

De rol van GroenLinks in dit verband is wonderbaarlijk. Zij hebben al duidelijk te kennen te geven dat ze Rutte willen helpen verder te regeren als er een CO2-heffing komt voor grote vervuilende bedrijven. Dat is interessant. Wat als Rutte nu al een plan bedenkt om de winstbelasting voor grote bedrijven te kunnen afschaffen in ruil voor de invoer van een bescheiden CO2-heffing!

Dit is eerder vertoond. Het geld dat binnenkwam bij de invoering van energieheffingen op de energierekening is niet gebruikt voor besparende energiemaatregelen in huishoudens maar vooral ingezet voor belastingverlaging voor de hogere inkomens. Nota bene onder het mom van vergroening van het belastingstelsel.

De vraag is dus, wat doet GroenLinks als Rutte ook voorsorteert en daadwerkelijk voorstelt een CO2-heffing in te voeren in ruil voor een belastingverlaging voor bedrijven? En zo doende CDA en VVD tegemoetkomt, die zeggen dat klimaatmaatregelen burgers en bedrijven niet op extra kosten moeten jagen. En o ja, wat doet GroenLinks met de pensioenen?

Jacques Peeters is spreekuurmedewerker van de Bijstandsbond

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in