VNG: méér mensen moeten energietoeslag krijgen

0
657

Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt dat méér mensen compensatie moeten krijgen voor de gestegen energiekosten dan nu al het geval is.

Het kabinet wil mensen met een inkomen van maximaal 120 procent van het wettelijk sociaal minimum een eenmalige compensatie van 800 euro geven. Het gaat vooral om bijstandsgerechtigden. De te compenseren groep zou 800.000 mensen groot zijn.

Peter Heijkoop, portefeuillehouder Sociale Zaken van de VNG vindt echter dat een véél grotere groep zo’n energietoeslag zou moeten krijgen. Hij denkt aan werkende armen en de lage middeninkomens, zegt hij tegen De Volkskrant. Heijkoop schat dat die groep  uit 1,5 miljoen huishoudens bestaat. Hij denkt aan ‘mensen die elke dag naar hun werk gaan en aan het einde van de maand een paar tientjes overhouden.’
Volgens de Dordtse wethouder gaat het vaak om gezinnen die in niet goed geïsoleerde huizen wonen. Gezinnen die niet 130 maar ineens 400 euro per maand voor hun energie moeten betalen. De wethouder sluit niet uit ‘dat honderdduizenden huishoudens het niet zullen redden.’ Heykoop kaartte zijn zorgen onlangs aan bij minister Carola Schouten van Armoedebeleid, maar hij vindt dat ook de landelijke politiek zich hierover moet uitspreken.

Peter Verschuren, wethouder van Midden-Groningen, vreest dat vooral ouderen, die zelf de energietoeslag moeten aanvragen, hier moeite mee zullen hebben. Niet alleen omdat ze  digitaal minder vaardig zijn, maar ook omdat ze zich schamen om hun hand op te houden.

Volgens wethouder Heijkoop was het logischer geweest zijn als de belastingdienst de compensatie zou uitdelen, bijvoorbeeld door het laagste tarief van de inkomstenbelasting te verlagen. De Belastingdienst zou echter overbelast zijn om die taak op zich te nemen.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in