Verhuurderheffing een kopje kleiner gemaakt

0
723
Woningcorporaties gaan voortaan 500 miljoen minder aan belasting (verhuurderheffing) betalen. De Tweede Kamer heeft hiertoe een voorstel aangenomen.
Onafhankelijk Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt zei het in het recente debat over de Miljoenennota 2022 zó: „Noem mij één land ter wereld, één land behalve Nederland, dat een speciale belasting heeft op betaalbare sociale huurwoningen.”
De verhuurderheffing, die inmiddels 1,8 miljard per jaar oplevert, is in 2013 ingevoerd. De VVD-minister die over woningbouw ging, wilde woningcorporaties daarmee stimuleren een deel van hun woningbezit te verkopen. Dat zou meer mensen in staat stellen een woning te kopen. Het leidde er echter ook toe dat er steeds minder nieuwe huizen werden bijgebouwd. Inmiddels is er een nijpend tekort aan woningen. Daardoor nam de steun in de  Tweede Kamer om die controversiële belasting af te schaffen toe.

Zo ver is het echter nog niet, maar de VVD bleek tijdens het debat over de regeringsplannen voor 2022 bereid om de oppositie (vooral PvdA en GroenLinks) tegemoet te komen. De liberalen hopen hiermee dat zij het nog te vormen minderheidskabinet zullen steunen. Zodoende nam de Tweede Kamer een VVD-motie aan, waarmee de verhuurderheffing c.q. belasting met 500 miljoen omlaag gaat. De corporaties moeten dat geld overigens wèl in de bouw van extra woningen steken.

Lagere energierekening

Ook besloot het parlement om 375 miljoen euro uit te trekken om de energierekening voor huishoudens te verlagen. En er komt 500 miljoen om de salarissen van leerkrachten in het basisonderwijs gelijk te trekken met die van leerkrachten in het voortgezet onderwijs.

Het kabinet Rutte III, dat op de winkel past in afwachting van een nieuw kabinet, had overigens al 675 miljoen uitgetrokken om de salarissen in de zorg te verhogen, maar wilde dat deels financieren door de zorgpremie te verhogen. Na felle protesten van de oppositie is dat inmiddels van de baan.

Een SP-voorstel om voorzichtig een begin te maken met de verhoging van het minimumloon kreeg alléén steun van PvdA, GroenLinks, DENK en Partij voor de Dieren. Dat was onvoldoende. Ook de SP-motie om óók de huren van volgend jaar te bevriezen (dit jaar gebeurt dat al) haalde het niet.

Een voorstel om het leenstelsel voor studenten zo snel mogelijk te vervangen door een basisbeurs, een initiatief van ChristenUnie en CDA, nam de Kamer wèl aan.

Kostendelersnorm
Sylvana Simons (Bij1) diende ook nog een motie in om de kostendelersnorm af te schaffen. Deze norm dwingt kinderen van ouders met een bijstandsinkomen het huis te verlaten. Vaak komen ze op straat terecht omdat er groot gebrek aan betaalbare woonruimte is. Het afschaffen van de kostendelersnorm kost 0,4 miljard, zo heeft minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees laten berekenen. De motie kreeg echter alléén steun van PvdA, GroenLinks, DENK, BBB en Volt en werd daarom verworpen.
advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in