Vaccineren 75-plussers begonnen

0
665
De Amsterdamse GGD is sinds vorige week begonnen met het prikken van 75-plussers tegen het coronavirus, de coronamaatregelen zijn voorlopig nog even verlengd.

Zo geldt de avondklok nog tot en met dinsdag 30 maart. Winkelen wordt daarentegen iets makkelijker, zo maakte premier Mark Rutte maandagavond bekend.

Met het oog op de naderende zomer mogen kinderen tot en met 12 jaar vanaf dinsdag 16 maart weer zwemlessen volgen en afzwemmen. Vanaf die datum mogen ook mensen vanaf 27 jaar met maximaal vier mensen in de buitenlucht sporten, mits ze anderhalve meter afstand houden.

In grotere winkelpanden mogen maximaal vijftig klanten tegelijkertijd de winkel betreden, als ze uiterlijk vier uur van tevoren hebben gereserveerd. Reizen naar het buitenland mag zeker niet voor 15 april. Op 23 maart maakt het kabinet bekend wat in de mei- en zomervakantie mogelijk is.

De derde golf

Méér versoepelingen zitten er voorlopig niet in, omdat het aantal coronabesmettingen nog te hoog is. Echter, als de derde golf coronabesmettingen, die er aan zit te komen, binnen de perken blijft, èn als de ziekenhuizen niet te veel worden belast, verwacht Hugo de Jonge, minister voor volksgezondheid, dat de buitenterrassen vanaf 31 maart weer open kunnen. In het hoger onderwijs kunnen studenten dan waarschijnlijk weer èèn dag per week naar hun opleiding.
Testen blijft een probaat middel om de pandemie in de gaten te houden. Minister De Jonge verwacht dat er de komende maanden zelftesten beschikbaar komen in het onderwijs en in bedrijven, en dat de rest van Nederland zo’n zelftest bij drogist of apotheek kan aanschaffen. Ook wordt hard gewerkt aan toegangstesten bij congressen en evenementen.
De Jonge verwacht dat iedereen voor 1 juli minstens een keer is gevaccineerd, en dat tweederde van de bevolking dan de tweede prik heeft gehad. Volgende week verwacht hij dat er twee miljoen prikken zijn gezet, begin april kunnen dat er drie miljoen zijn, begin mei 6,5 miljoen, begin juni 11 miljoen en begin juli moeten 18 miljoen mensen een eerste prik hebben gehad.
Het ziet er naar uit dat bewoners van verpleegtehuizen die twee prikken hebben gehad straks weer twee bezoekers per dag mogen ontvangen.

GGD prikt 75-plussers

Vanaf 9 maart 2021 heeft de  eerste groep 75-plussers in de Amsterdamse regio een uitnodiging gekregen om zich in de RAI tegen het coronavirus te laten vaccineren, zo meldt een woordvoerder van de Amsterdamse GGD.

De Amsterdamse GGD heeft inmiddels 33.842 prikken tegen het coronavirus gezet. Van het vaccin dat de GGD tot nu toe heeft toegediend, het Pfizer vaccin, heb je twee prikken nodig. Inmiddels heeft de GGD al 5.513 tweede vaccinaties uitgevoerd.

Eind januari is de GGD begonnen met het vaccineren van ouderen van negentig jaar en ouder die mobiel genoeg zijn om naar de RAI te komen. Zij hebben de uitnodiging daartoe van hun huisarts gekregen. Ouderen die niet op eigen gelegenheid naar de RAI kunnen komen, kunnen door de huisarts worden geprikt.

63 en 64 jaar

Huisartsen beginnen binnenkort ook met de vaccinatie van àlle 63- en 64-jarigen, dus iedereen die in 1956 of 1957 is geboren. Dat lijkt wat verwarrend, omdat de GGD pas aan de 75-jarigen toe is, maar 63- en 64-jarigen krijgen een ander vaccin, AstraZeneca. Dat vaccin wordt vooralsnog niet geschikt geacht voor mensen boven de 65 jaar.  Huisartsen gaan ook mensen met morbide obesitas en zelfstandig wonenden met het Syndroom van Down vaccineren.

Méér informatie over de vaccinaties is hier te vinden. Het (landelijke) vaccinatieschema is hier te vinden.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in