Tienduizenden ouderen in armoede door mislopen AOW-aanvulling

Tienduizenden ouderen leven onder het bestaansminimum omdat ze geen aanvullende AOW krijgen.

0
1490

Tienduizenden ouderen leven onder het bestaansminimum. Zij vragen geen aanvullende uitkering op hun AOW aan. Dat blijkt uit een onderzoek van de Algemene Rekenkamer. De helft van de mensen die recht hebben op de aanvulling, krijgt deze niet.

Het gaat om 34.000 tot 51.000 huishoudens, staat in het onderzoek Ouderdomsregelingen ontleed. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) voert namens de overheid de AOW uit. Bijna 3,5 miljoen ouderen krijgen iedere maand de ouderdomsuitkering. Wie ondanks de maandelijkse AOW toch onder het bestaansminimum komt, kan een aanvullende uitkering aanvragen, de zogenoemde AIO-uitkering.

Rechten

Vooral ouderen tussen 70 en 80 jaar en mensen zonder migratie-achtergrond vragen de aanvulling niet aan, aldus de Rekenkamer. Ouderen die onder het bijstandsniveau komen, hebben vaak onvoldoende AOW-rechten opgebouwd doordat ze bijvoorbeeld in het buitenland hebben gewoond. Of ze hebben een jongere partner die nog geen AOW ontvangt maar geen eigen inkomsten heeft.

De SVB wil meer ouderen gebruik laten maken van de regeling, maar heeft gegevens nodig van uitkeringsinstantie UWV en de Belastingdienst om deze groep ouderen op te sporen. Vanwege privacy-regels mogen de instanties die gegevens niet geven, ook niet aan de SVB. De Algemene Rekenkamer heeft nu bij de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangedrongen op een oplossing voor dit probleem.

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in