vlnr: Natalie (vormgeefster), Marcella en ­Zarina

De Amsterdamse Participatieraad komt dit najaar met een bijzonder initiatief: een Monopolie-achtig budgetspel om met name professionals te laten voelen hoe het is om van een laag inkomen te leven.

De participatieraad – alle steden hebben er in principe een – behartigt de belangen van iedereen die onder de Participatiewet valt. Het door de raad bedachte budgetspel lijkt op monopolie. Het is alleen niet bedoeld om zo snel mogelijk rijk te worden maar om inzicht te krijgen in welke keuzes mensen met een laag inkomen dagelijks moeten maken.

Zarina Kallan is een van de twee makers. Zij hoopt dat ook beleidsmakers en ambtenaren zich door het spel beter kunnen inleven in hun cliënten, hen daardoor beter gaan begrijpen. “Als je niet voor je openhartigheid wordt afgestraft, kan er een betere band ontstaan tussen professional en cliënt”, voegt collega-maakster Marcella Perdok toe.

Kallan geeft een voorbeeld uit het spel. “Als je weinig geld hebt, is alles wat je krijgt meegenomen. Maar volgens de regels mag je niet alles aanpakken, bij voorbeeld als je ex-partner jou ‘onder tafel’ wat extra wil geven voor de kinderen. Je kunt je natuurlijk afvragen hoe èrg dat is.”

In het spel zijn ook activiteiten van verschillende afdelingen van de gemeente verwerkt zoals belastingen, armoedevoorzieningen, werktrajecten, vrijwilligerswerk en verslaving. Op die manier zien professionals beter wat het beleid van andere afdelingen voor consequenties heeft. “Dat kan ze stimuleren om aan een gezamenlijke oplossing te werken”, hoopt Zarina Kallan.

Het bewustwordingspel is voor professionals maar er zijn ook plannen om een versie te maken voor jongeren, die duidelijk maakt wat het gevolg kan zijn van verkeerde uitgaven. De hoop is dat jongeren zo minder snel schulden maken. Marcella heeft als vrijwilliger met dak- en thuisloze jongeren gewerkt. Ze weet uit ervaring dat jongeren nogal makkelijk rood staan. “Ze beseffen niet wat dat kost. En we willen laten zien dat je bij financiële problemen recht hebt op hulp.”

Het is de bedoeling dat mensen met een uitkering tijdens het spel over hun ervaringen vertellen en de keuzes die in het spel worden gemaakt toelichten. Marcella: “Het spel kan ook voor uitkeringsgerechtigden zelf interessant zijn. Mensen die langdurig op het minimum zitten, verliezen zelfvertrouwen.”

In het najaar worden er vijftig exemplaren van het budgetspel gedrukt. Als eerste zullen Amsterdamse ambtenaren van sociale zaken (WPI) het spel gaan spelen. Mocht u als uitkeringsgerechtigde plotseling een hele begripvolle consulent tegenover u krijgen, dan weet u in ieder geval hoe dat komt.

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in