Sociale Werkvoorziening terug van weggeweest

0
1529

VERKIEZINGEN

De redactie van MUG Magazine zet belangrijke zaken uit de verkiezingsprogramma’s van de meeste politieke partijen naast elkaar voor zaken die vooral minima raken. Eerder schreef MUG Magazine al over het minimumloon (die mag van alle partijen omhoog, maar met grote onderlinge verschillen), over de eigen bijdrage in de zorg (afschaffen of bevriezen, daar gaat het over), de bijstand (wel of niet koppelen aan de verhoging van het minimumloon is het belangrijkste verschil, de positie van de ZZP-er (meer bescherming geven en het al dan niet stoppen met de kostendelersnorm. Als laatste in de reeks de toekomst van de Sociale Werkvoorziening.

Alle politieke partijen willen dat de Sociale Werkvoorziening terugkomt, maar dan wel in de vorm van een “Sociaal Ontwikkelbedrijf”.

Participatiewet op de schop

Door de Participatiewet uit 2015 werd de Sociale Werkvoorziening afgebouwd: geen nieuwe instroom meer van WsW-medewerkers. Maar geen enkele politieke partij is gelukkig met deze ontwikkeling. Allemaal willen ze de Sociale Werkvoorziening nieuw leven inblazen in de vorm van een ‘Sociaal Ontwikkelbedrijf’. Dat blijkt uit alle verkiezingsprogramma’s. Alleen de VVD noemt het woord ‘Sociale Werkvoorziening’ niet, en wil dat ‘ondernemers en overheid samen de verantwoordelijkheid nemen om te zorgen voor voldoende passend werk’. In Nederland werken op dit moment ongeveer 60.000 mensen bij een Sociale Werkvoorziening; bij Pantar in Amsterdam gaat het om 3.000 personen.

Kamermotie

Maar inmiddels zijn de verkiezingsprogramma’s alweer achterhaald door een aangenomen motie in de Tweede Kamer in januari. Het gaat om een plan van het CDA en de SP met de titel ‘Aan de Slag in het Sociaal Ontwikkelingsbedrijf’, opgesteld om mensen met een arbeidsbeperking een beschutte werkplek te bieden. Bij een stemming in de Kamer bleek dat ook VVD, D66, ChristenUnie, PVV, PvdA, GroenLinks, Denk, 50Plus, en de Kamerleden Krol en Van Kooten-Arissen voor de uitvoering van het plan zijn. In zo’n Sociale Werkvoorziening Nieuwe Stijl ofwel het Sociaal Ontwikkelingsbedrijf kunnen niet alleen de mensen terecht die vroeger naar de Sociale Werkvoorziening gingen, maar ook mensen die moeten integreren of willen re-integreren en vanuit dat ontwikkelingsbedrijf op zoek gaan naar een reguliere baan.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in