De Participatieraad houdt zich niet alleen met uitkeringen bezig, maar ook met werk. De themagroep Werk van de raad wil dat iedereen, die zijn volledige arbeidscapaciteit wil benutten, een volledig cao-loon krijgt of anders ten minste het wettelijk minimumloon. Dat bedraagt €1578,- bruto per maand.

Bij het stopzetten van de wsw (sociale werkvoorziening, red) werden in de Participatiewet garantiebanen en banen in beschut werk ingevoerd. Hierin wordt cao-loon of minimumloon uitbetaald, waarbij de werkgever loonkostensubsidie ontvangt, al naar gelang iemand een arbeidsbeperking heeft en dus minder produceert.

Dat leek een keurige regeling om de wsw en een deel van de Wajong te vervangen, maar in de praktijk kwamen er veel te weinig banen. Bovendien krijgen de meeste mensen slechts een contract van 25,5 uur waardoor ze op bijstandsniveau blijven. Gedwongen deeltijd noemen we dit, want er is geen keuze: hij of zij moet de baan ver beneden het minimumniveau van €1578,- aanvaarden. Gevangen in armoede dus.

De Themagroep Werk heeft rondetafelgesprekken met werknemers van Pantar gehouden, maar wil ook graag de ervaringen van werknemers in het nieuwe sociaal werk weten. Niet alleen het loon maar ook uw ervaringen zijn belangrijk voor ons.

Mail ons op 
werk@participatieraadamsterdam.nl 
of bel 0800-1217

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in