Saloua el Mazouni helpt meiden uit Nieuw-West op weg met zaalvoetbal:

Jeugdhulpverlener Saloua el Mazouni (32) zette een sociale onderneming op om meiden uit Nieuw-West vertrouwen en veiligheid te bieden. Dat deed ze, verrassend genoeg, onder meer met zaalvoetbal. En het loopt nog altijd storm. Erkenning is er volop: Koningin Máxima kwam in november op bezoek en de belangstelling vanuit de gemeente is groot. Saloua wil de ‘stille krachten’ van jonge vrouwen losmaken.

De Amsterdamse wethouder voor Armoede, Onderwijs en Inburgering Marjolein Moorman kwam in december op bezoek om van haar aanpak te leren. Koningin Máxima wilde weten hoe het er met de mentale gezondheid van jongeren voorstaat in coronatijd en wat Saloua doet om die te verbeteren. Een van de instrumenten is dus het zaalvoetbal, maar El Mazouni Coaching en Sportbegeleiding biedt ook andere activiteiten, zoals bijeenkomsten over onderwerpen die jonge meiden bezighouden en individuele coaching. De oprichter is al vanaf haar zeventiende jeugdhulpverlener. Saloua: “We werken nu in heel Nieuw-West, maar ik ben begonnen met jongens uit Slotermeer, een groep die de weg naar de reguliere hulpverlening niet altijd wist te vinden. Vaak hadden die jongens een criminele achtergrond, sommigen hadden al lang vastgezeten. Zelf ben ik opgegroeid in een beschermd en veilig gezin, met betrokken ouders. Ik maak makkelijk contact omdat ik oprecht geïnteresseerd ben in mensen en er altijd een verhaal achter ‘het label’ zit. Het maakt me blij als ik mensen kan bereiken en kan helpen. Nu bellen sommige van die jongens me nog trots op om te vertellen dat het goed met ze gaat: ik heb mijn eigen huisje, ik heb mijn schulden gesaneerd, ik heb een relatie. Daar doe je het voor, dat ze opkrabbelen en hun draai vinden.”

Talenten

“Toen ik met die jongens bezig was, zag ik dat de meiden vaak over het hoofd werden gezien. Ze zijn vaak introverter en recreëren met elkaar, waardoor hun problemen minder zichtbaar zijn. In 2010-2011 ben ik daarom begonnen met zaalvoetbal voor meiden. Met elkaar sporten is een laagdrempelige, positieve manier om hen te bereiken en verbinding te laten ontstaan. De zaalvoetbaltrainingen bleken te voorzien in een grote behoefte, het zat meteen bomvol. Vaak waren het zusjes van de jongens die ik al kende, of ze vertelden het elkaar door.

“Als pedagoog herken ik signalen snel. Veel meiden die bij ons komen, hebben een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Meiden die hulp nodig hebben bij problemen weten ons te vinden, omdat het vertrouwen er is. Een sociaal netwerk om op terug te vallen, hebben ze vaak niet. Criminaliteit is ook een gevaar.

“Bij ons krijgen ze bevestiging, we geven hen vertrouwen, motiveren hen en creëren een veilige omgeving. Zo ontdekken ze hun identiteit, hun talenten en hun mogelijkheden. En dan blijken ze vaak veel meer te kunnen dan ze hadden gedacht. Velen zijn ook zelf coach geworden bij ons. Het zijn ervaringsdeskundigen die we zo veel mogelijk hun eigen trajecten laten doen, daar groeien ze van.

“Momenteel hebben we zeven zaalvoetbaltrainingen per week in heel Nieuw-West, voor meiden van 8 tot 13 jaar en van 14 tot 27 jaar. We hebben zeven dames in dienst die de trainingen verzorgen. Zelf voetbal ik nog wel mee, en af en toe doe ik nog wel een trainingen, maar in principe laat ik de trainingen nu over aan de trainsters.

“Het zaalvoetbal is wel competitief, maar het plezier staat bij ons voorop. We zijn er voor iedereen. Het gaat om de sociaal-emotionele ontwikkeling. We spelen op hoog niveau, er zijn zelfs meiden naar het professioneel voetbal gegaan. Sommige meiden doen al tien jaar met ons mee. We spelen ook tegen teams uit andere steden die onze benadering aanspreekt, daar adviseren we ook bij om die op te zetten. En we betrekken scholen erbij. Er zijn ook veel betrokken ouders die vrijwillig willen meewerken aan onze events. Dat moedigen we graag aan, dan weten ze wat er speelt.

“Daarnaast bieden we diverse projecten aan en het traject Empower Girls, waarin ze kunnen doorgroeien. Door ons tien weken bezig te houden met allerlei thema’s, van seksualiteit tot identiteit, komen we er samen achter wat hun behoeften en talenten zijn. Ze leren hun gedrag aan te passen, zichzelf te presenteren, hun kwaliteiten te herkennen en aan hun zelfbeeld te werken. We stellen bij onze activiteiten wel duidelijke regels en bieden structuur. Groepsvorming en pesterijen willen we niet. Dan spreken we ze aan op hun gedrag en taalgebruik. Je moet duidelijke grenzen stellen.

Theater

“Voor de wat oudere meiden hebben we ook een theatergroep. Eerst bepalen we een thema, bijvoorbeeld hoe je je grenzen aangeeft. Aan de hand daarvan kiezen we voor de vorm, bijvoorbeeld spoken word, zang of dans. Zo leren we ze met theater op een lichte, positieve manier een thema aan te kaarten dat hen bezighoudt.

“Meiden die met activiteiten hebben meegedaan, schakelen we ook in, het liefst als vrijwilliger. Als ze zelf projecten willen draaien of groepen willen trainen, moedigen we dat aan. Als ze onze opleiding peer-to-peer coaching hebben gedaan, kunnen ze ook professioneel bij ons aan de slag. Zo gaat alle energie weer terug in de organisatie.

“Zelf ben ik nog iedere dag bij mijn bedrijf betrokken. Ik overleg mee en help bij het goed neerzetten van de projecten. De beloning is dat die meiden zich weer wat waard voelen, het vertrouwen in zichzelf en anderen terugkrijgen. Dat is mooi om te zien.”

Meer info:

instagram: elmazouni.coaching

mail: elmazouni.coaching@gmail.com

www.elmazouni.com (vanaf mei)

Saloua el Mazouni (32) is oprichter van El Mazouni Coaching en Sportbegeleiding, een ‘meidenexpertisecentrum’ gericht op sportstimulering, coaching en groepsbijeenkomsten. Haar initiatieven op het gebied van meidenvoetbal kregen al veel aandacht, maar haar bedrijf, met zeven vaste medewerkers, houdt zich ook bezig met individuele coaching, themabijeenkomsten en theater. Vorig jaar ontving Saloua de ‘Omarmprijs’ van het Amsterdamse armoedebestrijdingsplatform PACT en een onderscheiding als ‘Changemaker’ voor haar werk voor jongeren.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in