PvdA wil minimumuurloon van €10,-

Laagbetaalden krijgen nu te vaak een te laag salaris

0
939

De PvdA wil een minimumuurloon invoeren, in plaats van het huidige minimumloon bij een fulltime baan. Een uurloon van iets meer dan een tientje zou vaak al een verhoging opleveren van 3,5 tot 11 procent, zo berekent de PvdA. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) kost een minimumuurloon nauwelijks banen.

De Tweede Kamerfractie van de PvdA presenteerde haar voorstel op de Dag van de Arbeid (1 mei). Het huidige minimumloon bedraagt €1.650,- bruto per maand voor een volledige baan, ongeacht of die week 36, 38 of 40 uur is. Dat is dus oneerlijk, vindt PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk. Het leidt tot grote verschillen tussen wat mensen met een minimumloon per uur verdienen. De een heeft immers een langere werkweek dan de ander.

Van Dijk wil daarom een minimumuurloon van €10,60 per uur. In de praktijk zou dat betekenen dat mensen die 38 of 40 uur per week werken er 3,5 tot 11 procent op vooruitgaan. Van Dijk denkt dat honderdduizenden van het voorstel kunnen profiteren. ‘We hebben het over magazijnmedewerkers, schoonmakers en vakkenvullers, juist mensen die ons land nu draaiende moeten houden. Deze mensen die hard werken voor heel weinig geld, verdienen juist nu waardering’, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Minimumuurloon en werkgelegenheid

Het verhogen van het minimumuurloon staat al langer op de agenda. Vakbond FNV pleit al geruime tijd voor het geleidelijk verhogen van het uurloon naar €14,-. Daar werd tegenin gebracht dat dat slecht zou zijn voor de werkgelegenheid. Maar een recente studie van het Centraal Planbureau (CPB) wijst uit dat het minimumloon prima kan worden verhoogd, zonder dat er veel banen verloren gaan.

Voorwaarde is wel dat AOW en bijstand niet meestijgen, meent althans het CPB. Alleen wanneer de laagste lonen met 40 procent omhoog zouden gaan, krimpt de totale werkgelegenheid met ongeveer 2 procent. Arbeid wordt dan te duur. In dat geval zouden 180.000 banen verdwijnen. In Nederland worden ongeveer 500.000 banen betaald op het niveau van het wettelijk minimumloon.

FNV teleurgesteld in Van Dijk

Hoewel zelf oud-vakbondsbestuurder heeft Gijs van Dijk zich bij de FNV niet populair gemaakt met zijn voorstel voor een minimumuurloon van €10,60. FNV-bestuurder Dejo Overdijk twitterde in reactie: ‘Je probeert hiermee te voorkomen dat het minimumloon naar een leefbaar ( 14 € ) niveau gaat en je laat de mensen die door de graaiers ontslagen zijn, definitief rotten in de armoede. Gatver! In ruil voor wat? Een baantje?’

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in