Proef: online chatten over schuldhulp

AMSTERDAM De gemeente is begonnen met online dienstverlening bij schuldhulp.

0
692

Mede door de corona-crisis loopt er een proef in Zuidoost en Oost met online dienstverlening voor mensen met (beginnende) geldproblemen: een chatbot.

Op dit moment loopt er een pilot met een chatbot bij maatschappelijk dienstverleners in Zuidoost en Oost. Het doel is om vragen van Amsterdammers met (beginnende) geldproblemen op een laagdrempelige manier te beantwoorden. De verwachting is dat mensen eerder vragen stellen in een anonieme setting. Ook is het idee dat professionals minder (korte) vragen zullen krijgen en meer tijd overhouden voor persoonlijke ondersteuning. De Hogeschool van Amsterdam is betrokken bij de pilot en doet onderzoek dat moet leiden tot een betere werkwijze. De verwachting is dat vooral jongeren (18 – 27 jaar) de chatbot zullen gebruiken. De pilot loopt tot april 2021.

Inloopspreekuur

Sinds enkele jaren is er op inmiddels 62 plekken een inloopspreekuur voor Amsterdammers met (beginnende) schulden. In 2019 werden de spreekuren 68.000 keer bezocht (2017: 36.000). De populariteit van deze spreekuren laat zien dat veel Amsterdammers behoefte hebben aan ondersteuning bij hun financiële administratie. Vaak gaat het om Amsterdammers die de Nederlandse taal niet zo goed beheersen en minder digitaal vaardig zijn. Complexe regelgeving, zoals het toeslagenstelsel, leidt er regelmatig toe dat zij in de financiële problemen terecht komen. Ondanks deze mooie cijfers, zijn er nog steeds drempels voor mensen om een spreekuur te bezoeken. Ook brengt de corona-crisis nieuwe belemmeringen met zich mee. Vandaar het initiatief van online dienstverlening met een chatbot.

Aanpassing door corona

Maar er kan meer online. Via www.amsterdam.nl/werk-inkomen/pak-je-kans/hulp-bij-geldproblemen kunnen mensen direct informatie vinden over de inloopspreekuren van de MaDi’s. De inlopen vinden op dit moment in aangepaste vorm plaats vanwege corona. Fysieke spreekuren zijn er nog steeds, maar op afspraak. Verder worden mensen telefonisch en online bediend. Inzichten over mogelijke drempels die mensen ervaren bij het zoeken van hulp, nemen we mee in onze communicatie, aldus wethouder Moorman in een notitie aan de gemeenteraad. ‘Zo vermijden we het woord ‘schuld’ vanwege de negatieve connotatie en spreken we over ‘geldproblemen’. Ook zetten we ervaringsdeskundigen in en kiezen we voor toegankelijk taalgebruik en filmpjes, zodat ook minder taalvaardige Amsterdammers de informatie tot zich kunnen nemen.’

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in