Prioriteit voor ‘werk’ in begroting 2021

AMSTERDAM De hoofdstad gaat mensen die nog maar kort in de bijstand zitten, het eerste helpen.

1
1175

In de begroting voor het jaar 2021 van de gemeente Amsterdam heeft ‘werk’ absolute prioriteit. Mensen die minder dan een jaar in de bijstand zitten, krijgen voortaan als eerste hulp bij het zoeken naar werk.

De corona-crisis treft Amsterdam harder dan de rest van Nederland. Dat komt vooral door de grote afhankelijkheid van toerisme en horeca. In het slechtste scenario kan het aantal Amsterdammers in de bijstand volgend jaar zomaar groeien naar 50.000 tegen iets meer dan 41.000 op dit moment. Om die reden staat de begroting van het jaar 2021 geheel in het teken van ‘werk’. Wethouder Groot Wassink (GroenLinks) zei woensdag 11 november tegen de gemeenteraad dat ‘alles er op is gericht om mensen aan het werk te houden of hen te helpen werk te vinden’.

Andere aanpak

Op dit moment heeft de gemeente een hele reeks acties lopen om het aantal mensen in de bijstand te verminderen, maar de gemeente gaat de prioriteit vanaf heden vooral leggen bij mensen die minder dan een jaar in de bijstand zitten. ‘Die hebben een grotere kans op werk, terwijl er minder banen zijn.’ Een tweede grote wijziging is de aanpak in het Regionaal Werkcentrum, een samenwerkingsverband van gemeente en WPI, UWV en werkgevers in de regio. Doel is om zoveel mogelijk mensen te begeleiden van werk naar werk, zodat WW en bijstand worden voorkomen. Met inbegrip van noodzakelijke om- en bijscholing. En met veel geld van de rijksoverheid, zei de wethouder. De VVD-fractie stelde daarbij een bonus voor van 2.500 euro voor iedereen die zich wil laten omscholen naar een baan in de zorg of het onderwijs.

Lagere klanttevredenheid

Er was ook kritiek op de Amsterdamse aanpak, bleek in de gemeenteraad (in de commissie Werk, Inkomen en Onderwijs, WIO). Zo daalt de klanttevredenheid over de dienstverlening van WPI, de vroegere Sociale Dienst, al een aantal kwartalen. Ook vroeg de raad zich af of het verstandig was om vast te houden aan de doelstelling om het aantal bijstandsuitkeringen in 2022 via onder meer de ‘cohort-aanpak’ te laten dalen tot 30.000, terwijl er door de corona-crisis volgend jaar mogelijk 50.000 mensen in de bijstand zitten.

advertentie Regenboog Groep

1 REACTIE

  1. Dat snelle doorschakelen van de mensen die met werkloosheid bedreigd worden is een goede zaak, maar het stelt degenen die al langer werkloos zijn verder op achterstand.
    Wie gediscrimineerd wordt vanwege huidskleur, leeftijd, achternaam of sexe had een eerder in de “krappe arbeidsmarkt” nog een kansje. Een jaar geleden heb ik in uw blad betoogd, dat er gemakkelijk 10.000 mensen in de bijstand zitten die graag aan het werk gaan, maar dat er dan 10.000 banen nodig zijn, en die waren er toen niet en zijn er nu zeker niet.
    In plaats van die cohort-aanpak had er een banenplan moeten komen met 10.000 extra banen. De wethouder komt nu met plannen, die 3800 nieuwe banen opleveren. Maar er is meer nodig. Maak van van vrijwilligers, dat vroeger betaald was weer betaald werk. iedereen die nuttig werkt doet heeft recht op loon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in