Pantar-directeur: ”We maken elke dag mensen weer gelukkig met werk”

0
1822

Met bijna 3.000 medewerkers is Pantar het grootste sociaal leer- en werkbedrijf van Amsterdam. Met steeds minder WsW-dienstverbanden en steeds meer medewerkers met een ‘loonwaardecontract’.

Directeur Lex de Boer is trots op zijn organisatie. “In de corona-crisis halen we nog steeds 80 procent van onze normale omzet.” Pantar heeft ook een reeks maatregelen moeten nemen om te zorgen voor veilige werkomstandigheden. Zo is bijvoorbeeld het aantal corona-besmettingen onder de landelijke cijfers gebleven. Kortom, De Boer is best tevreden. Bovendien heeft de gemeenteraad begin dit jaar goedkeuring gegeven aan een meerjarenplan van Pantar, dus het sociaal leer/werkbedrijf kan weer even door. Belangrijkste opdracht voor de komende jaren is het binnenhalen van voldoende werk voor de steeds grotere groep van medewerkers die instromen met een ‘loonwaardecontract’, zegt De Boer. “We moeten steeds meer omzet maken en dat is nieuw voor ons bedrijf.”

Participatiewet

Voor veel Amsterdammers is Pantar nog gewoon een ‘sociale werkvoorziening’ met een vast bestand aan WsW-medewerkers, maar dat beeld klopt al een tijd niet meer. Sinds de Participatiewet van 2015 is er veel veranderd, zegt De Boer. “Door deze wet komen er geen nieuwe WsW-medewerkers meer bij, waardoor deze groep door onder meer pensioen aan het dalen is met ongeveer 150 per jaar.” Nieuwe medewerkers komen via de gemeente. “De dienst WPI stuurt steeds meer medewerkers met een ‘loonwaardecontract’ naar Pantar. Dat zijn mensen die door persoonlijke omstandigheden niet in staat zijn voor de volle honderd procent actief te zijn op de arbeidsmarkt.” Een tweede groep nieuwe werknemers zijn mensen uit de Wajong-regeling. En een derde nieuwe groep zijn de mannen en vrouwen van de Werkbrigade (ruim 300). “Eind 2020 zitten we dan op ongeveer 2200 WsW-ers en ruim 700 nieuwe instroom.”

Wat doet Pantar?

Pantar biedt niet alleen werk, maar zorgt ook voor een goede begeleiding op het werk en zorgt waar nodig ook voor aanvullende opleidingen. Voor deze taken beschikt Pantar over 250 begeleidende en ondersteunende medewerkers. Pantar is actief in vijf sectoren. ‘Groen’ is er een van: vooral onderhoud van de openbare ruimte en groenvoorzieningen. ‘Logistiek’ is ook groot. “In die sector is wel veel werk, maar niet alle medewerkers zijn in staat een auto te besturen”, zegt De Boer. In ‘facilitaire dienstverlening’ is Pantar ook actief: bijvoorbeeld bij het AMC werken veertig medewerkers die onder meer het interne transport van bedden verzorgen. Pantar heeft drie grote locaties (Diemen, Noord en West) en werkt via detachering op een groot aantal andere locaties. De Boer benadrukt dat Pantar veel klussen kan uitvoeren. “Maar vaak is wel éérst overleg nodig over een opdracht. Een klus kan voor één medewerker te ingewikkeld zijn. Dan knippen we het werk in twee of meer stukjes, zodat we wel doen wat is afgesproken, maar met meerdere personen.” De Boer noemt dat opknippen van taken ‘jobcarving’.

Uitstroom naar ander werk

Lex de Boer (1959) is sinds december 2018 directeur van Pantar. Daarvoor had hij een hele reeks functies in de volkshuisvesting, waaronder directeur van een grote woningbouwcorporatie. Hij was ook actief als organisatieadviseur en interim manager. Hij vindt Pantar een geweldig bedrijf. ”We maken elke dag mensen weer gelukkig met werk.” Vergeleken met het verleden is er wel een groot verschil. “Vroeger bleven WsW-ers tot hun pensioen bij Pantar. Nu moeten we er voor zorgen dat mensen juist doorstromen naar werk buiten Pantar. Dat is een heel andere manier van werken.”

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in