‘Maak bijverdienen tot 500 euro in bijstand mogelijk’

2
946

De Amsterdamse wethouder Groot Wassink (GroenLinks) wil dat er meer armslag komt voor werken naast je bijstandsuitkering. Nu is de grens nog 219 euro per maand. Hij roept ‘Den Haag’ op om 500 euro per maand bijverdienen toe te staan.

Bijverdienen in de bijstand is een van de belangrijke politieke thema’s voor wethouder Groot Wassink. Als raadslid stond hij al aan de wieg van het ‘Amsterdamse Experiment van de bijstand’ met meer dan 10.000 deelnemers. En als wethouder heeft hij er voor gezorgd dat iedereen in de bijstand die in deeltijd gaat werken een maximale premie van 219 euro per maand kan verdienen. Tegen tv-programma EenVandaag noemt hij de huidige regeling ‘een groot succes’. “Wij zien dat mensen die meer dan 16 uur werken, drie keer zoveel kans maken om uit de bijstand te komen. Werken is voor mensen uiteindelijk veel beter dan een uitkering.”

500 euro

Groot Wassink wil nu verder experimenteren en het toegestane bedrag ophogen naar bijvoorbeeld 500 euro. “Het bedrag mag omhoog, omdat ik zie dat mensen ook moeite hebben om te leven van een bijstandsuitkering.” Op dit moment is een bijstandsuitkering voor een volwassene 1.075 euro. Met 500 euro extra kom je op 1.575 euro: nog altijd minder dan het minimumloon voor een maand werken: 1.684 euro. “Dat minimumloon moet ook omhoog”, vindt Groot Wassink. “Van dit soort bedragen kun je niet meer leven in Amsterdam. Wij hebben nu werkende armen.”

Den Haag moet helpen

Volgens de participatiewet mogen mensen in de bijstand niet 500 euro per maand extra verdienen. In die wet staat dat inkomsten vrijgelaten kunnen worden tot 219 euro voor maximaal 6 maanden. De wens van Groot Wassink om die 500 euro per maand wel toe te staan, is dus een oproep aan de regering in Den Haag om dat in de wet te regelen, aldus de woordvoerder van Groot Wassink.

advertentie Regenboog Groep

2 REACTIES

 1. Vraagje:
  Hebben deze extra verdiensten dan ook invloed op:
  Huur- en zorgtoeslag (zijn afhankelijk van bruto inkomen)
  Kwijtschelding gemeente belasting/waterschap
  Individuele inkomenstoeslag
  Compensatie gemeente wegens toepassen heffingskorting op zowel uitkering als loon?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in