Opbloeien in Kwekerij Osdorp

Bij Kwekerij Osdorp kunnen Amsterdammers met een uitkering die wat om handen willen hebben al tien jaar terecht voor dagbesteding. ‘Je kunt je hier weer belangrijk voelen.’  Tekst Arnoud van Soest Beeld Sodis Vita

0
2310
Frank, Margreet en Diego werken in de kas | @Sodis Vita
Frank, Margreet en Diego werken in de kas | @Sodis Vita

Kwekerij Osdorp bestaat tien jaar. De kwekerij biedt dagbesteding aan Amsterdammers met een uitkering die iets om handen willen hebben. Er komen dagelijks zo’n tachtig mensen, die worden gehaald en gebracht. Ze krijgen een warme lunch, een dagvergoeding van 8,- én groene vingers.

Met Diego lopen we door de eindeloze kassen. Hij laat de afdeling zien waar stekjes uit Kenia in potjes worden gestopt. In twaalf weken tijd worden de stekjes opgekweekt tot klimopplantjes, die vervolgens naar vaste afnemers gaan. Vorig jaar werden maar liefst 1,8 miljoen van die potjes de wereld in gestuurd.

Verderop lopen we langs grote bassins, waarin regenwater wordt opgevangen, naar de kassen. Hier worden zeventien soorten tomaten gekweekt. Vooral cherrytomaatjes vinden gretig aftrek bij vaste afnemers als La Place (restaurant) en Sligro (groothandel). De Osdorpse tomaatjes bevatten minder water en hebben daardoor meer smaak.

Komen kijken

We schuiven aan tafel bij Diego, Frank, Jerry, Margreet en Esther van de deelnemersraad (ondernemingsraad), die vier of vijf keer per jaar met het management van Kwekerij Osdorp bijeenkomt. Margreet legt uit wat de deelnemersraad zoal heeft bereikt: “Als we gaan oogsten, zitten we laag bij de grond op stoeltjes met wieltjes. Veel van die stoeltjes waren stuk waardoor we rugklachten kregen. Er waren collega’s die de goede stoeltjes gingen verstoppen. Dat leidde wel eens tot ruzie. We hebben dat met de directie besproken, waarna die stoeltjes werden gerepareerd.”

Esther noemt een ander voorbeeld. “Er werken hier mensen die medicijnen gebruiken en daardoor vaak naar de wc moeten. Die toiletten werden snel vies. Na overleg worden de toiletten vaker schoongemaakt.”

De meeste mensen werken met plezier in Kwekerij Osdorp. De deelnemersraad nodigt iedereen die met een uitkering thuis zit uit om eens te komen kijken. Diego: “Je kunt bij mooi weer met je vrienden naar het park gaan, maar dat gaat op een gegeven moment vervelen.”

Afwisselend werk

Esther knikt instemmend: “Ik ben niet verplicht om te werken, maar in de kwekerij ga ik graag aan de slag. Voordeel is dat je nieuwe mensen leert kennen. Veel collega’s hebben een ggz-achtergrond, ze zijn verslaafd of dakloos geweest. Het is niet zo dat we de hele dag over ons verleden praten.”

Jerry begrijpt precies wat Esther bedoelt. “Je herkent elkaars verhalen, want we hebben allemaal diep in de problemen gezeten. Dat schept een band. Ik had problemen met drugs en drank. Ik kom hier graag omdat ik weet dat sommige mensen hetzelfde hebben meegemaakt. Ze knokken nog steeds om er bovenop te komen. Werken in de kwekerij is toch iets anders dan een reguliere baan bij een gewoon bedrijf, waar mensen je vanwege je achtergrond met de nek aankijken. Zo van ‘daar heb je die ex-verslaafde weer’. Mensen komen achter je verleden, waardoor je minder serieus worden genomen. Dat gevoel heb ik hier niet.”

Esther knikt: “Je hoeft dus niet te denken: mijn leven is niks waard. Je kunt hier aan het werk en je weer belangrijk voelen.”

Frank is het met Esther eens: “Ik heb het prima naar mijn zin. Het verschil met een reguliere baan is ook dat dit werk heel afwisselend is. De ene dag kun je naar de inpakafdeling en de andere dag naar de keuken, maar je kunt ook naar de stekjes of de tomaten.”

Esther: “Er komen hier ook mensen die net uit de ziektewet zijn gekomen en werkritme willen opdoen. Het mooie van de kwekerij is dat niemand wordt gedwongen om op zoek te gaan naar een reguliere baan.”

Kwekerij Osdorp houdt regelmatig introductiebijeenkomsten

Voor meer informatie: Jeroen Rijpkema, 06 1803 5418

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in