‘Ook toeslagen voor uitgesloten alleenstaande ouders’

0
680

Op dit moment zijn er drie groepen alleenstaande ouders die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag en op de aanvulling van kindgebonden budget. Die groepen moeten die toeslagen wel krijgen. Die oproep doen de Kinderombudsman en de Nationale ombudsman aan demissionair minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De drie groepen waar het om gaat zijn echtparen waarvan één van de partners niet legaal in Nederland woont, echtparen met één partner die buiten de EU woont en echtparen waarvan één partner in de gevangenis verblijft. Volgens de ombudsmannen ligt het inkomen van deze gezinnen vaak onder het minimum. En dus lopen zij een groter risico om in de schulden te belanden. Het is dan ook volgens de beide ombudsmannen belangrijk dat juist deze drie kwetsbare groepen dit soort toeslagen kunnen aanvragen.

De ombudsmannen hebben al eerder zo’n oproep gedaan naar de toenmalige staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Maar toch blijven deze drie groepen achter. Beide ombudsmannen zijn het hier niet mee eens. Vandaar dat zij deze oproep opnieuw doen.

De ombudsmannen adviseren om ‘ontkoppeling van toeslagpartners’ mogelijk te kunnen maken. Oftewel de niet thuiswonende partner moet niet worden meegenomen in het berekenen van toeslagen. De ouder wordt dan als het ware als ‘alleenstaand’ gezien en kan zo wel gebruik maken van deze toeslagen. Eerder zijn al andere knelpunten die bepaalde groepen buitensloten, wel opgelost. De ombudsmannen hopen dan ook dat naar aanleiding van hun oproep de wet ook kan worden aangepast voor deze groep ouders.

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in