Motie DENK: Hogere bijstand voor dak- en thuislozen

AMSTERDAM De bijstandsuitkering van dak- en thuislozen moet omhoog, vindt DENK.

0
793

Dak- en thuislozen krijgen door een korting van 20 of 10 procent een lagere bijstandsuitkering. Raadslid Taimounti (DENK) wil dat veranderen met twee moties in de Gemeenteraad, te bespreken op woensdag 1 juli.

Wie echt dakloos is, krijgt 80 procent van de bijstandsuitkering. Gelijke behandeling kost 7.5 miljoen euro per jaar en heeft bovendien een aanzuigende werking vanuit andere steden, aldus de gemeente. Wethouder Groot Wassink (GroenLinks) heeft al een onderzoek aangekondigd om de huidige verlaging van 20 procent op de norm om te zetten naar 15 procent. Geschat wordt dat zo’n wijziging ongeveer 1.7 miljoen euro per jaar kost. Deze zomer begint een onderzoek naar de bestaanskosten van daklozen en de invloed van inkomen op het oplossen van dakloosheid. De gemeente gaat bij alle berekeningen uit van ruim 2.300 dak- en thuislozen.

80 of 90 procent

Voor raadslid Taimounti is dit onderzoek niet voldoende. Hij heeft twee moties ingediend om de bijstand voor dak- en thuislozen te verhogen. Motie 1 vraagt om het gelijktrekken van de bijstand naar 100 procent: kosten 7.5 miljoen euro per jaar. Motie 2 is minder ambitieus en vraagt om het verhogen naar 90 procent voor hen die ‘redelijk aannemelijk kunnen maken’ dat zij woonkosten maken. Taimounti schrijft dat ‘ambtenaren vaak zelf niet goed op de hoogte zijn’ waardoor dak- en thuislozen hun recht op een hogere bijstandsuitkering onnodig mislopen.

Staand beleid

De gemeente hanteert al veel langer een verlaging van de bijstandsnorm van 10 of 20 procent: 20 procent verlaging van de uitkering waar geen woonkosten aanwezig zijn; en 10 procent verlaging van de uitkering waar de dakloze gebruik maakt van de nachtopvang. De reden achter de verlaging van de norm is dat de bijstand een vangnet-regeling is. De bijstand is bedoeld om de klant van de minimale bestaansmiddelen te voorzien. Als een klant geen woonkosten maakt, voorziet de gemeente ook niet in die kosten. Ook andere steden hebben zo’n beleid. Den Haag hanteert een korting van 18 procent, Rotterdam 20 procent en Utrecht 15 procent.

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in