Het is ambitieus, zeker nu het leven steeds duurder wordt, maar als het aan minister Carola Schouten van armoedebestrijding ligt, moet het aantal kinderen in armoede in 2025 zijn gehalveerd,  vergeleken bij 2015.

Ook het aantal huishoudens met problematische schulden moet met de helft zijn  afgenomen in 2030, is het plan van het kabinet

Het kabinet heeft een aantal maatregelen op stapel staan: het minimumloon gaat iets omhoog, als is dat volgens vakbond FNV nog lang niet genoeg, en je mag straks in de bijstand wat meer bijverdienen, zodat werken meer gaat lonen. Mensen met een uitkering krijgen extra hulp bij het vinden van werk.

Daarnaast wil het kabinet iedere vier jaar bekijken of het sociaal minimum nog wel toereikend is om van te leven. Financiële regelingen en voorzieningen worden eenvoudiger en toegankelijker gemaakt, zodat ze beter worden benut. Ook wil de overheid mensen actiever op regelingen wijzen waar ze recht op hebben.

Méér voorlichting

Maar dat is nog niet alles: er komt meer aandacht voor financiële voorlichting aan kinderen en jongeren, zodat je weet wat er verandert als je 18 jaar wordt. En hoe je geldzorgen kunt voorkomen als je bijvoorbeeld in een scheiding belandt.

Armoede blijft vaak verborgen, beseft het kabinet. Schaamte speelt daarbij een rol. Vandaar dat het kabinet ‘brugfunctionarissen’ op scholen breder wil inzetten om armoede te signaleren. Zij moeten een luisterend oor bieden en kunnen ouders naar hulpverleners in de wijk verwijzen.

Tot slot wil het kabinet gemeenten meer geld geven, zodat ze in een vroeg stadium mensen met schulden kunnen bereiken. Op die manier kunnen ze beter hulp bieden en wordt voorkomen dat betalingsachterstanden verder oplopen.

Schulden overnemen

Het kabinet steunt de initiatieven van gemeenten om schulden over te nemen van andere schuldeisers, om schulden te pauzeren en een betere schuldhulp op te zetten voor zelfstandige ondernemers. Er komt zoveel mogelijk één loket voor overheidsincasso, zodat mensen met meerdere schulden met één gerechtsdeurwaarder te maken krijgen en een gezamenlijke betalingsregeling kunnen treffen.

In twintig kwetsbare wijken gaat het kabinet investeren in een nieuwe aanpak van armoede en schulden. In die gebieden krijgen hulpverleners ruimte om van de regels af te wijken wanneer er sprake is van stapeling van problemen. De kennis en ervaring die daarmee wordt opgedaan, kunnern hulpverleners  later in andere wijken gebruiken.

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in