Minister gaat bijstandswet versoepelen

0
1067

Uitkeringsgerechtigden mogen vanaf juli 2024 giften ontvangen van 1.200 euro per jaar.

Dat is één van de plannen die minister Carola Schouten (CU, Armoedebeleid) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Voor de versoepeling van de Participatiewet, die de bijstand regelt, is een wetswijziging nodig. Dat is waarschijnlijk de reden dat de nieuwe regels pas op 1 juli 2024 ingaan. Overigens is de nieuwe regel dat mensen in de bijstand voor maximaal 1.200 euro per jaar aan giften mogen aannemen al praktijk in Amsterdam. De Amsterdamse regels worden hier uitgelegd.

Met de versoepeling wil minister Schouten ‘de balans terugbrengen in de Participatiewet, door de mens centraal te stellen, meer ruimte te maken voor maatwerk en uit te gaan van vertrouwen.’ Ze reageert daarmee op een oproep van de Tweede Kamer om in de sociale zekerheid minder uit te gaan van wantrouwen jegens mensen met een uitkering, zo meldt De Volkskrant.

Die oproep om de bijstandsregels te versoepelen, volgde na een kwestie in gemeente Wijdemeren. Een vrouw in de bijstand moest 7.000 euro aan de gemeente terugbetalen, omdat ze regelmatig boodschappen van haar moeder kreeg.

Minder streng

Schouten kiest voor een minder streng beleid. ‘Elkaar helpen moeten we niet bestraffen door een boete op compassie te zetten’, zo schrijft ze aan de Tweede Kamer. Giften tot 1.200 euro per jaar, in natura of geld, hoef je dus, in ieder geval in Amsterdam, waar de vrijstelling al van kracht is, niet meer bij de gemeente te melden. Daarboven nog wel. Daarna beoordeelt de gemeente of het door de beugel kan.

De minister wil ook dat bijstandsgerechtigden vanaf juli 2024 de gemeente geen toestemming meer hoeven te vragen als ze mantelzorg willen verlenen. Zo wil de minister mantelzorg stimuleren. Ook wordt straks de uitkering niet meer gekort als een hulpbehoevende en een bijstandsgerechtigde samen een bankrekening hebben.

Mensen in de bijstand mogen straks ook de opbrengst houden van spullen die ze bijvoorbeeld via Marktplaats verkopen, voorop gesteld dat het niet om bedrijfsmatige activiteiten gaat.

Bijverdienregels

Er komt ook een versoepeling van de regels rond bijverdienen. Nu nog mogen mensen in de bijstand maximaal zes maanden iets bijverdienen. Dat kan straks één jaar. 15 procent van die bijverdiensten mogen ze houden. Volgens minister Schouten hebben de nieuwe bijverdienregels geen gevolgen voor het ontvangen van toeslagen. Ook het tijdelijk bij elkaar inwonen, heeft straks geen gevolgen meer voor de uitkering.

Tot slot moeten mensen in de bijstand die uitzendwerk doen en daardoor hun uitkering kwijtraken, makkelijker kunnen terugkeren in de bijstand als hun werk ophoudt. De minister wil daarmee een drempel wegnemen om kortdurende arbeid te aanvaarden.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in