400 winteropvangplekken voor daklozen

0
506

Amsterdam biedt vanaf december vier maanden lang winteropvang voor daklozen.

De opvangplekken worden over de hele stad verspreid. Er komt een nieuwe opvangplek bij: in de Nieuwe Looiersstraat in het Centrum. Daar kunnen 85 mensen terecht. Daarnaast is er de bekende 24 uursopvang op de Transformatorweg in Nieuw-West (200 bedden) en de inloophuizen van de Regenboog Groep. Tot slot zoekt de gemeente nog een locatie voor 50 opvangplekken.

Met 400 opvangplekken, waar de gemeente  5,1 miljoen euro voor uittrekt, kan de gemeente een grotere groep bereiken dan voorheen, maar wethouder Groot Wassink (sociale zaken) erkent dat het niet meer dan een pleister op een wond is, zo meldt Het Parool. In Amsterdam alleen al staan tweeduizend daklozen op een wachtlijst voor een opvanglocatie.

Mochten de vierhonderd opvangplekken niet voldoende zijn, dan zullen er mensen worden opgevangen in sportzalen. Een mobiel team van HVO-Querido zal de straat op gaan om daklozen op te sporen en te helpen.

Economische daklozen

Daarnaast is er nog een grote groep economisch daklozen, vermoedelijk zo’n 2.000 tot 3.000 groot, die de gemeente minder goed in beeld heeft. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die door een echtscheiding geen woning meer hebben, maar zich financieel wel kunnen redden.

Zij doen minder vaak een beroep op hulpverlening en overnachten bij vrienden, in hun auto of op straat. Voor de zomer hoopt de wethouder een nieuw plan te kunnen presenteren, om het huidige systeem van opvang te kunnen verbeteren.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in