Minder afsluitingen van energie in de winter

0
374

Een recente actie van het kabinet om te voorkomen dat energiebedrijven mensen met betalingsproblemen in de winter van energie afsluiten, heeft succes gehad.

In het vierde kwartaal van vorig jaar is het aantal afsluitingen met 67 procent gedaald ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Daarom willen de ministers Jetten (energie) en Schouten (armoedebeleid) ook ná 1 april 2023 met dit aangescherpte beleid doorgaan.

Het tijdelijk aangescherpte afsluitbeleid is sinds oktober 2022 van kracht. Het legt de energieleverancier extra verplichtingen op voordat deze in het uiterste geval tot afsluiting mag overgaan. Zo moet de energieleverancier persoonlijk contact leggen met de consument.

Daarnaast is de leverancier verplicht om te wijzen op de mogelijkheden van schuldhulpverlening, moet ten minste drie keer een schriftelijke betalingsherinnering worden gestuurd en is de leverancier verplicht om een redelijke en passende betalingsregeling aan te bieden om het aflossen van de rekening te kunnen spreiden.

Instanties als Geldfit (www.geldfit.nl of 0800-8115) kunnen helpen bij betalingsproblemen. Overigens blijft afsluiten mogelijk in het geval van aantoonbaar misbruik, fraude of veiligheidsrisico’s.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in