Hoe bereik je senioren in coronatijd, als ze vooral binnen moeten blijven? Welzijnsorganisatie Combiwel bedacht daar  een mooie oplossing voor: gymnastiek op je balkon. Buurtwerker Wasilis Psathas vertelt: “Na de eerste paniek dachten we: waar kun je mensen in deze tijd nou blij mee maken? Je kunt ze een bloemetje brengen of een kop soep, maar je doet ze ook een plezier door ze te laten bewegen.”

Zo ontstond het idee om op het grasveld voor drie grote flats in Osdorp bewegingsoefeningen te organiseren waar je vanaf je balkon (of als geen balkon hebt, vanachter je raam) aan mee kunt doen. De woningbouwvereniging stuurde iedereen een uitnodiging en 25 maart ging de eerste balkongymnastiek van start.

Psathas: “Een sportinstructeur doet de oefeningen voor, met een luidspreker en een microfoon, en dan zijn er nog een stuk of drie, vier collega’s die verspreid over het terrein de oefeningen na doen.” Soms wordt er muziek bij gebruikt en schalt het alom bekende ‘Aan de Amsterdamse grachten’ over het terrein of een liedje van Wim Sonneveld.

De oefeningen duren een uur. Psathas: “Afhankelijk van het weer, doen er tussen de 50 en 100 mensen aan mee. En als iemand jarig is, krijgt-ie van mij een bloemetje en zingen we met zijn allen: lang zal ze leven.”

Volgens de buurtwerker wordt het balkongym zeer gewaardeerd. “Mensen voelen zich door al die corona-maatregelen toch wel eenzaam; je ziet soms tranen in hun ogen.”

Buitenluchtgym

Inmiddels worden er ook bewegingsactiviteiten in de buitenlucht op touw gezet. Om het corona-vet er af te krijgen, zoals de gastvrouw van Cordaan het uitdrukt. Afgelopen maandag vond de aftrap van die buitenactiviteiten plaats op het grasveld voor verpleegtehuis Osdorperhof.

Om één uur heeft zich een groepje mantelzorgers op het grasveld verzameld, voor wie Combiwel regelmatig bijeenkomsten organiseert. De stoelen staan op ruime afstand van elkaar. De gastvrouw schenkt koffie of thee en deelt – dankzij een sponsor – bakjes fruit en snoep uit.

Twee medewerkers van Sportservice, een landelijke organisatie van sportinstructeurs die door gemeenten wordt ingeschakeld om sportactiviteiten op te zetten, zijn vandaag met allerlei eenvoudige spelletjes aanwezig, zoals een tennisbal over en weer gooien en kegels omver werpen.

Buurtsportcoach Jannis legt uit: “Aangezien veel binnenactiviteiten niet doorgaan, zijn we druk doende om allerlei buitenactiviteiten op te zetten. Het is niet alleen belangrijk dat mensen, die vaak alleen zijn, weer gaan bewegen, maar ze komen daardoor ook weer met andere mensen in contact.”

Dat geldt ook voor Anita (72) die in een naast Osdorperhof gelegen seniorenwoning woont. “Ja, ik word wel eens verdrietig van al die corona, maar we moeten sterk blijven”, vertelt ze. “Je gaat toch minder makkelijk ergens heen. In de tram moet je nu een mondkapje op en dat is best wel benauwd.” Anita is mantelzorger voor haar zuster, die de ziekte van Parkinson heeft. “Ik kook graag, dus af en toe ga ik naar haar toe om wat eten te brengen. Niet zo vaak hoor; ik bel ook heel veel.”

Dagopvang

Even later komt Anneke (70) aangelopen. Anneke woont in Oud-Sloten, volgt chemotherapie, maar gelukkig heeft ze daar weinig bijwerkingen van. Vier keer in de week gaat ze naar de dagopvang van Cordaan. Een busje haalt haar op en brengt haar ook weer terug.

Tenminste, dat deed ze, tot vier maanden geleden, toen de dagopvang vanwege corona werd stopgezet. “We hebben een vast groepje van tien mensen, die een uurtje stoelgymnastiek doen en dan samen gaan eten. Die gezelligheid heb ik héél erg gemist.”

Inmiddels is de dagopvang weer voorzichtig opgestart, met één dag in de week. Maar het is nog niet helemaal zoals het was. “Niet iedereen komt daar naar toe, dus ik hoop dat ons vaste groepje gauw weer compleet is.”

Anneke koestert zich in het zonnetje, maar blijft alert. “Mensen houden al lang niet meer anderhalf meter afstand. Dat zie je ook in restaurants, heb ik op tv gezien. De restaurants zorgen wel voor anderhalve meter afstand, maar dan zien de gasten een bekende en dan zijn ze die anderhalve meter weer vergeten.”

De balkongym wordt elke gegeven bij de Ookmeerflat, woensdag bij de Osdorphof en vrijdag bij Remeiden. Aanvang elf uur. De overige buitenactiviteiten vinden op de volgende plekkken plaats: maandag van 10.30 tot 11.30 uur bij het jeu-de-boulesterrein (Buziaustraat 32), maandag van 13-15 uur op het grasveld bij Osdorperhof (Pieter Calandlaan 86) en dinsdag van 11-12 uur bij het EECO-gebouw (Van Osstraat 1).

 

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in