‘Mensen komen kapot binnen’

AMSTERDAM Daklozen hebben het nu extra zwaar, vertelt een woordvoerster van inloophuis Zeeburg.

0
839

Het leven van een dakloze in een stad als Amsterdam is normaal gesproken al geen pretje, maar zeker in tijden van het corona-virus kan het leven op straat zwaar zijn.

De stad is uitgestorven; wèrkelijk alle restaurants en cafés zijn dicht. Adresjes om wat water of een kop koffie te drinken, om even te schuilen en naar de wc te gaan, zijn er nog maar amper. En dat terwijl veel daklozen vaak al een zwakke gezondheid hebben.

De Regenboog Groep doet er alles aan om deze toch al zeer kwetsbare groep zoveel mogelijk te beschermen. Ook voor daklozen geldt dat ze binnen het veiligst zijn. Daarom zijn de inloophuizen nu langer open en fungeren twee Huizen van de Wijk inmiddels als inloophuis.

Willemijn Los, locatiehoofd van inloophuis Zeeburg, ziet dat haar bezoekers het zwaar hebben. ‘Mensen komen kapot binnen en het enige wat wij kunnen bieden is eten, warmte, een douche en schone kleding. Daklozen lopen van hot naar her en de zoektocht naar een natje en een droogje geeft enorm veel stress, los van het feit dat ze buiten hun behoefte niet kunnen doen. Het is echt afzien voor ze.’

Inloophuizen

Naast opvang overdag,  in de inloophuizen, kunnen mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats, nu ook terecht in de extra nachtopvang in drie leegstaande sporthallen: de Sporthallen Zuid, de Van Hogendorphal en de Callandhal. De reguliere nachtopvang was te druk en te krap. Bovendien maakt opvang in grote groepen de kans op besmetting alleen maar groter. Inmiddels zijn de groepen niet groter dan 50 personen.

Om mensen op te kunnen vangen die ziek zijn, heeft de Regenboog Villa Buitenlust in het Westerpark ingericht. Hier kunnen daklozen met ziekteverschijnselen twee weken onder begeleiding van door door de GGD getrainde vrijwilligers verblijven. Gelukkig heeft nog geen enkele dakloze van deze opvang gebruik hoeven te maken.

Maar daklozen moeten wel eten. Normaal verzorgen de ‘meewerkende’ bezoekers van de inloophuizen dat zelf, maar dat gaat nu even niet. Daar zorgen de medewerkers van de Buurtboerderij in Westerpark, dat ook de deuren heeft moeten sluiten, nu voor. Wekelijks verzorgen ze zo’n duizend maaltijden, die elke dag met een bus naar de inloophuizen wordt gebracht.
Overigens hebben niet alleen mensen die op straat moeten leven het momenteel zwaar, zo vertelt Willemijn van inloophuis Zeeburg. ‘Er kwamen hier ook mensen die wel een eigen plek hebben, maar die eenzaam zijn of niet goed voor zichzelf kunnen zorgen. Die moesten we allemaal naar huis sturen.”
Half maart zette de gemeente namelijk alle dagbesteding-activiteiten stil, waardoor veel mensen hun plek kwijt raakten. Willemijn: ‘Al die mensen kunnen wel eten ophalen en er wordt van alles gedaan om contact met hen te houden, maar het blijft lastig.’

De Regenboog Groep biedt normaal gesproken dagbesteding aan zo’n 300 mensen per jaar. Deze groep zit nu noodgedwongen thuis en ondervindt steeds meer hinder van het gebrek aan contact en ritme. Dat uit zich in een toename van middelengebruik en een verslechtering van hun psychische gesteldheid. De Regenboog Groep probeert contact met hen te houden door bel-vrijwilligers in te zetten, maar wil ook meer gaan doen op het gebied van ondersteuning, werk en vermaak. Alles uiteraard binnen de richtlijnen van de RIVM. Ook voor de mensen die anders baat hebben bij een maatje of een andere vorm van therapie, moeten de bel-vrijwilligers nu troost bieden, zonder dat vermaarde bakkie troost dan.

Maar al die extra inspanningen van De Regenboog Groep, om nog maar te zwijgen van alle extra beschermingsmiddelen, heeft de vrijwilligersorganisatie op hoge kosten gejaagd. Gemeente en diverse fondsen springen gelukkig bij, maar het blijft behelpen. ‘En we staan eigenlijk nog maar aan het begin van de corona-crisis,’ zo meldt de voorlichter van De Regenboog Groep. ‘We verwachten dat de kosten nog veel verder gaan oplopen. Bovendien verwachten we dat het aantal (economisch) daklozen straks vermoedelijk nog zal stijgen. Alle steun is dus van harte welkom.”

Donatie

Wie zelf niet tot die economisch daklozen behoort en kwetsbare Amsterdammers een veilige plek gunt, kan het werk van de Regenboog Groep steunen door te doneren op NL79 TRIO 0379 3155 64 ten name van De Regenboog Groep. Vermeld bij die donatie CORONA. Je kunt ook structureel donateur worden of BINNEN SMS’EN NAAR 4333. Daarmee maak je eenmalig drie euro aan De Regenboog Groep over.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in