Maatwerk bij toekennen ‘Individuele Inkomens Toeslag’

Ook voor deels arbeidsongeschikten moet de gemeente Amsterdam per persoon beoordelen of ze de individuele inkomenstoeslag kunnen krijgen.

1
1494

AMSTERDAM – De gemeente Amsterdam moet ook voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten per persoon beslissen wie de individuele inkomens toeslag krijgt. Dat heeft de rechtbank bepaald in een rechtszaak die is aangespannen door advocaat Marc van Hoof.

Wie drie jaar of langer in de bijstand zit, heeft recht op een Individuele Inkomens Toeslag (IIT). De bedragen van deze IIT verschillen per gemeente. Amsterdam rekent 85€ per jaar, maar er zijn ook gemeenten die tot wel 500€ betalen voor de IIT. Belangrijk criterium voor toekenning van die 85€ is of de aanvrager uitzicht heeft op inkomensverbetering. Bijstandsgerechtigden die langdurig (langer dan 3 jaar) een bijstandsuitkering hebben, krijgen in Amsterdam sowieso de ITT. Alleen mensen die 80-100 procent arbeidsongeschikt zijn, komen voor deze toeslag in aanmerking. Gedeeltelijk arbeidsongeschikten hebben per definitie uitzicht op een beter inkomen, is de gedachte. Zij krijgen de toeslag niet. Dat pikte een van hen niet.

WAO

De arbeidsongeschikte spande de rechtszaak aan, bijgestaan door Marc van Hoof. Hij heeft een (gedeeltelijke) WAO-uitkering. Bovenop zijn inkomsten krijgt hij een toeslag in het kader van de Toeslagenwet. De gemeente heeft zijn aanvraag voor een individuele inkomens toeslag afgewezen omdat hij minder dan 80 procent arbeidsongeschikt is verklaard. Hij zou daarom zicht hebben op een beter inkomen. Volgens de arbeidsongeschikte heeft de gemeente ten onrechte niet verder naar zijn persoonlijke omstandigheden gekeken. Hij vindt het beleid strijdig met de Participatiewet. De regering besloot bij de invoering van die wet extra geld aan de gemeenten te geven. Hiermee kunnen zij op basis van individuele beoordeling de mensen met een minimuminkomen toch een compensatie geven. Categoraal beleid (automatische toekenning op basis van enkele groepskenmerken) mocht niet.

Maatwerk

De gemeente moet de aanvraag individueel beoordelen, aldus de uitspraak. De gemeente zal de omstandigheden van de arbeidsongeschikte nader moeten onderzoeken. Ook moet de gemeente meewegen hoelang de man die uitkering al heeft. De gemeente moet bovendien motiveren waarom zijn kansen op inkomensverbetering groter zijn dan in andere gevallen. De gemeente moet vervolgens een nieuwe beslissing nemen. In Amsterdam wonen circa 9000 gedeeltelijk arbeidsongeschikten.

 

 

advertentie Regenboog Groep

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in