@ Erik Veld

Circa honderd Mokummers zijn op 17 maart verkiesbaar voor de Tweede Kamer-verkiezingen. Onderstaande zes kandidaten (ChristenUnie, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA en SP) presenteren zich en vertellen aan de hand van vijf vragen wat ze voor mensen met een laag inkomen in petto hebben.

Lilianne Ploumen

 

1. Wat gaat u doen voor de minima / lage inkomens?

“In Nederland moet je van je werk kunnen leven. Toch zijn er steeds meer werkende armen en mensen die een baan hebben, soms zelfs banen combineren, maar niet rondkomen aan het einde van de maand. Dat moet anders. Als je werkt, heb je recht op een fatsoenlijk inkomen. Daarom verhoogt de PvdA het minimumloon stapsgewijs naar 14 euro en komen er een hogere AOW en bijstand. Maar ook door de zorgpremie te verlagen, huren betaalbaarder te maken en de kinderopvang gratis en toegankelijk te maken voor alle kinderen t/m 4 jaar zorgen we ervoor dat er hoger sociaal minimum komt. Hierdoor gaan minima en mensen met een laag inkomen er op vooruit.”

2. Wat gaat u doen om de werkgelegenheid te stimuleren?

“Werk, werk, werk. Daar staat de PvdA voor. De PvdA kiest voor een plan voor een eerlijker en fatsoenlijker Nederland. Een plan vóór meer banen en tégen werkloosheid. De PvdA creëert 100.000 basisbanen, volwaardig werk met een fatsoenlijk salaris, voor mensen die nu nog ongewild langs de kant staan. Te veel nuttig en goed werk, zoals wijkconciërges of speeltuinmedewerkers, blijft nu vaak liggen. En als mensen hun baan dreigen te verliezen worden zij met een werkgarantie naar een andere baan begeleid en niet aan hun lot overgelaten. In de economie van morgen doet iedereen mee. Voor de PvdA is en blijft volledige werkgelegenheid het doel, met de zekerheid van een fatsoenlijk inkomen”

3. Wat gaat u doen voor de sociale huursector?

“Wonen is een grondrecht. De PvdA zet daarom in op 100.000 betaalbare woningen per jaar en stelt de sociale sector open voor een grotere groep mensen. Ook willen we voorkomen dat een tweedeling ontstaat. Met een Prins Bernhardbelasting ontmoedigen we beleggers en behouden we onze steden voor haar inwoners. Ook komen er stevige boetes voor huisjesmelkers die te hoge huren vragen. Tijdens de coronacrisis bevriezen we de huren. Daarnaast reguleren we de huren en doordat we de waarde van een woning als wegingsfactor bij het berekenen van de huurprijs meewegen kunnen de huren fors omlaag. Iedereen moet mee kunnen doen. Daarom zorgen we ervoor dat er meer woningen geschikt zijn voor mensen met een beperking en ouderen.”

4. Wat gaat u doen om de zorg betaalbaar te houden?

“Goede, liefdevolle zorg moet beschikbaar en betaalbaar zijn voor iedereen. Daarom schaffen wij het eigen risico in de zorg stapsgewijs af en verlagen we de zorgpremie. Daarmee zorgen we ervoor dat de zorg voor iedereen betaalbaar blijft. Daarnaast verlagen we de BTW op groente en fruit, omdat een kilo appels nu vaak duurder is dan een kilo frikandellen. Zorgverzekeraars mogen geen winst meer uitkeren aan aandeelhouders. En verzekeraars mogen niemand meer weigeren. Daarbij willen we de gemeentepolis voor minima versterken. Deze staat ten onrechte ter discussie. De gemeentepolis vinden wij een waardevol instrument voor een samenhangende aanpak van armoede, gezondheid en schulden bij mensen met een laag inkomen.”

5. Wat gaat u doen om gendergelijkheid te stimuleren?

“Vrouwen verdienen in Nederland nog steeds 15 procent minder per uur dan mannen. Dat komt neer op €300.000,- in een werkend leven. Deze loonkloof neemt ieder jaar iets af, maar als we in het huidige tempo doorgaan is deze pas in 2050 gedicht. Dat is onacceptabel. We verplichten werkgevers om vrouwen en mannen hetzelfde te betalen voor hetzelfde werk. Ook breiden we het betaald ouderschapsverlof uit naar 3 maanden. Het is van groot belang dat vaders en meemoeders meer tijd krijgen om te genieten van de geboorte van hun kind. Bovendien zorgt dit vaak ook tot een eerlijker verdeling van werk en zorg.”

Andere PvdA-kandidaten uit Amsterdam: Khadija Arib, Sofyan Mbarki, Fatihya Abdi, Rebekka Tselms en Bas Bijlsma

 

 

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in