Leer gitaar of ga studeren: een wereld aan gratis onlinelessen

Werken je huisgenoten je op de zenuwen of komen de muren op je af? Stap virtueel naar buiten en leer iets nieuws. De leukste gratis cursussen op een rij.

0
940
Tekst Elizabeth Venicz | Beeld George Maas/Fotonova

Voor wie de weg weet, herbergt het internet altijd al gratis cursussen. Universiteiten van over de hele wereld, ook beroemde zoals Harvard, bieden online collegeseries aan. Moocs heten die: Massive Open Online Courses, online cursussen over elk denkbaar onderwerp. Van kwantummechanica tot de financiële markten tot de Spaanse Burgeroorlog. Je hoeft daarvoor niet heel hoog opgeleid te zijn, dus haak niet gelijk af als je geen vwo hebt, maar je Engels moet wel goed zijn want Moocs zijn bijna altijd in het Engels. Moocs zijn in principe gratis, al moet je bij sommige aanbieders (Coursera) als je langer lessen volgt wel gaan betalen. Moocs bij bijvoorbeeld edX zijn wel gratis.

Wie liever in het Nederlands les heeft, kan een aantal Moocs bij de Open Universiteit volgen, vooral over duurzaamheid. Of je kunt eens grasduinen op de sites van online cursusaanbieders. Velen bieden in deze coronatijd een deel van hun materiaal gratis aan. Zo heeft Soofos cursusjes gitaar spelen of handelen in crypto. Of wat dacht je van een korte cursus beter omgaan met je kind na al die weken op elkaar zitten. Studytube heeft een batterij aan gratis lessen klaarstaan rondom werken op afstand: van assertief communiceren tot werken met Microsoft Teams. Ook leuk is proefles-hoppen. Veel cursusinstellingen, de NTI bijvoorbeeld, bieden gratis proeflessen. Handig als je nog niet weet wat je nou echt interessant vindt. En van een proefles Spaans voor beginners op maandag, kinderpsychologie op dinsdag en een les Excel op woensdag steek je ongemerkt aardig wat op.

Ook voor wie zijn Nederlands wil verbeteren zijn er nu veel extra mogelijkheden. Bij de Taalunie vind je een pagina met links naar handige sites.

In Amsterdam wemelt het nu sowieso van nieuwe online leermogelijkheden. Op wijamsterdam.nl/initiatieven vind je naast hulp ook gratis bussiness coaching voor zzp’ers en onlinecolleges van de Amsterdamse studenten van Oud geleerd, jong gedaan. En waarom nu niet eindelijk doen wat je al zolang van plan was? Ga schrijven met Verzet je zinnen (begeleid door redacteuren van uitgeverij Querido) of scripts schrijven met de instagramcursus van scriptschrijver Willem Bosch. Eindelijk soepel worden met online yogalessen. Dit is je kans.

online college volgen

mediawijsheid.nl/mooc geeft een overzicht van alle aanbieders van MOOC’s, Engelstalige collegeseries van Universiteiten van over de hele wereld.

ou.nl/web/moocs Nederlandstalige moocs

oudgeleerdjonggedaan.nl/onlinecolleges laagdrempelige colleges van Amsterdamse studenten voor senioren.

Beter worden in je werk/taal

soofos.nl gratis korte cursussen

ou.nl/web/ddguide De Open Universiteit deelt haar kennis over online lesgeven

taalunie.org/nederlands-online verzameling van links om je Nederlands te verbeteren

nl-nl.duolingo.com spelenderwijs Engels of Duits leren via de Duolingo-app

Dingen die je altijd nog eens wilde doen

shop.rodekruis.nl/thuiscursus-ehbo gratis EHBO-les door het Rode Kruis

facebook.com/QAverzetjezinnen hulp bij het schrijven van verhalen door redacteurs van Querido in Coronatijd

schrijfvis.nl nog meer schrijven

dgaimusicschool.nl gratis online piano en gitaarlessen, speciaal tijdens de coronacrisis

instagram.com/p/B9w9iYwFUSj cursus op instagram over filmscenario schrijven

onlineyogajufindeklas.nl yogalessen voor kinderen en de ouders doen mee

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in