Kostendelersnorm blijft in Amsterdam nog even zo

0
837

Het Amsterdamse stadsbestuur ziet geen mogelijkheid om de veranderingen in de kostendelerskorting eerder in te voeren dan het Rijk wil.

Momenteel krijgen mensen in de bijstand een korting op hun uitkering als er mensen bij hen inwonen die 21 jaar of ouder zijn. Het kabinet wil die leeftijdsgrens weliswaar verhogen naar 27 jaar, maar dat gebeurt pas op 1 januari 2023. Nog voor de zomer moet de Tweede Kamer zich hier over buigen.

De gemeenteraadsfractie van DENK heeft het stadsbestuur gevraagd of de gemeente daar niet op vooruit kan lopen. Dat zou mensen in de bijstand helpen, die de laatste tijd met flinke prijsstijgingen hebben te maken. Ook lopen dan minder jongeren het risico dat ze op straat worden gezet, zodat hun ouders niet op hun uitkering worden gekort. Amsterdam kent een groot gebrek aan betaalbare woonruimte.

In reactie op vragen van DENK blijkt dat het de gemeente een half miljoen per maand kost als ze de verhoging van de leeftijdsgrens voor de kostendelersnorm eerder invoert dan het Rijk wil. Het huidige college (momenteel lopen de onderhandelingen over een nieuw bestuur) heeft daar het geld niet voor.
Het huidige college pleit overigens al een tijdje voor afschaffing van de kostendelersnorm. Bovendien vindt het stadsbestuur, evenals drie andere grote gemeenten, dat de hele Participatiewet, waaronder iedereen in de bijstand valt, op de schop moet. De gemeente vindt die wet veel te ingewikkeld.
advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in