Kostendelersnorm bij 6.510 huishoudens in Amsterdam

Meer dan 14 procent van de huishoudens met een bijstandsuitkering in de hoofdstad worden gekort vanwege de kostendelersnorm.

0
1144

6.510 Amsterdamse huishoudens worden gekort vanwege de kostendelersnorm. Dat is 14,6 procent van alle huishoudens met een uitkering. 

Het college zet zich in om de scherpste kantjes van de kostendelersnorm te halen. Vooral door te lobbyen in Den Haag. Wethouder Groot Wassink (GroenLinks) heeft een reeks cijfers verzameld over de mate waarin de kostendelersnorm in Amsterdam is toegepast. Van de 45.000 huishoudens wordt in 6.510 gevallen de uitkering gekort. Dat is 14,6 procent. In Zuidoost gaat het om 19,2 procent van de uitkeringen, in Centrum 8,3 procent. Het aantal huishoudens dat wordt gekort via de kostendelersnorm daalde van 9.500 in 2015 naar 7.500 in 2020, met op dit moment 6.510. 

Wat is de kostendelersnorm?  

De kostendelersnorm is een van de meest gewraakte regelingen van de Participatiewet. De norm heeft als kern dat een huishouden wordt gekort op de bijstandsuitkering als er volwassen kinderen in huis wonen. Dat zet volgens het college ‘de bestaanszekerheid onder druk en bevordert ook dakloosheid’. Er zijn drie uitzonderingen op de kostendelersnorm: inwonende kinderen tot 21 jaar, studerende kinderen en kamerverhuur. 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in