Nichon Glerum koopt al ruim elf jaar geen nieuwe kleding. Op ondergoed en sokken na. Liever ruilt ze haar kleding. Of koopt ze tweedehands bij de IJ-Hallen. Maar vanwege corona kan dat niet meer. Samen met anderen verzon ze er iets op: Ketting Kledingruil.
“Ik vind niets leuker dan wanneer iemands ogen gaan glinsteren door een kledingstuk dat voor iemand anders geen waarde meer heeft”, verklaart Glerum gelukzalig. “Ik vind het belangrijk zoveel mogelijk gebruik te maken van alles wat er al ís. Toen corona kwam, was er in de ruilgemeenschap iemand die zei: ‘ik heb al een tas klaar staan die me in de weg staat, zou ik die niet bij iemand kunnen neerzetten?’”
Daarop zei iemand anders ‘geef me allemaal jullie adres, dan maak ik een route’. En zo geschiedde. Dat ging met ups en down en af en toe was er wat bijsturing nodig. Glerum: “Op zeker moment waren we een half jaar bezig toen we bedachten dat we dit niet voor onszelf moesten houden. Dit is zo’n simpel en laagdrempelig systeem. We hebben de pers opgezocht, mensen haakten aan. Ik heb toen een handleiding geschreven zodat mensen niet zelf het wiel hoefden uit te vinden.”
Buurt
“Mensen groeien in het systeem, soms durven ze aanvankelijk niet zo goed kledingstukken weg te doen. Maar als ze eenmaal vertrouwen krijgen in de stroom die op gang komt en steeds maar doorgaat, durven ze makkelijker kledingstukken weg te doen. Als dat dan mooie spullen zijn, reageren anderen daar ook weer op door ook heel mooie items toe te voegen”, legt Glerum uit. Het voelt goed dat ik iets had waar ik aan kon bouwen toen mijn fotografiecarrière door corona even op een lager pitje kwam.
Een Ketting kan zo lang zijn als je wilt. In die van Nichon zitten maar liefst 80 adressen. Iedereen pakt een kledingstuk uit de tas en stopt er een voor terug. “Een voorwaarde om mee te doen is dat je redelijk dicht bij elkaar woont, op maximaal vijf minuten fietsafstand”, zegt de initiatiefnemer. “Tussen die adressen bedenk je een logische route”, vertelt Glerum, “Op die route rouleren een aantal tassen. De tas moet ook niet te zwaar worden. Het leuke is ook dat je niet alleen ‘nieuwe’ kleding krijgt, maar ook mensen uit je buurt leert kennen.”
“Je krijgt drie dagen om een keuze te maken, daarna gaat de tas naar het volgende adres nadat je er iets in hebt gestopt waar je op bent uitgekeken”, zegt Glerum. Als je iets van je gading uit de tas haalt, is het leuk dat je een foto deelt van wanneer je het item aan hebt. Vaak reageert degene van wie het kledingstuk was. “Zo ontstaan de leukste verhalen”, lacht Glerum, “Zo heb ik bijvoorbeeld de schoenen waarop mijn buurvrouw getrouwd is. Dat vergeet ik nooit meer.” Koningsdag was voorheen het hoogtepunt van het jaar voor Glerum. “Ik had een strategie, ik wist precies in welke buurten ik vroeg moest zijn en welke op een later tijdstip beter waren.”
Hoewel ze enorm veel plezier beleeft aan kleding, kon Glerum op zeker moment de impact van de mode-industrie niet meer aan. “Ik wilde er niet meer aan meedoen. “Voor corona organiseerde ik al heel veel kledingruilfeestjes. Hier in mijn buurt bij iemand in de woonkamer. In de Ceuvel heb ik regelmatig grote kledingruil evenementen georganiseerd, bezocht door honderden mensen. Het was altijd al een hobby van me.”
Wil je een nieuwe ketting starten? Of heb je interesse om je aan te sluiten bij een bestaande ketting? Ga dan naar: www.kettingkledingruil.nl