Kabinet wil armoede kinderen aanpakken

1
838
Het nieuwe kabinet streeft er naar om over vier jaar de armoede onder kinderen te hebben gehalveerd en het minimumloon gaat iets omhoog.

Dit zijn enkele punten uit het nieuwe regeerakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie, dat na een moeizame formatie van negen maanden uit de bus is gerold.

Behoorlijk ambitieus is dat het kabinet de armoede onder kinderen over vier jaar met de helft wil hebben teruggedrongen. Hoe ze dat wil bereiken, gaan we nog horen.

Kostendelersnorm

De kostendelersnorm wordt niet afgeschaft, maar iets versoepeld. Inwonende ‘jongvolwassenen’ tot 27 jaar zullen niet langer als kostendeler meetellen voor de uitkering van hun huisgenoten.
Het minimumloon, dat nu nog rond de tien euro per uur ligt, gaat – in stapjes – met 7,5 procent omhoog. Dat is overigens minder dan de 14 euro per uur waar de oppositiepartijen om hebben gevraagd.

Het is ook de ambitie van het kabinet om het ingewikkelde toeslagenstelsel af te schaffen, ‘zodat mensen niet meer verdwalen in ingewikkelde regelingen of te maken krijgen met hoge terugvorderingen.’ Wat daarvoor in de plaats kom,t is nog onduidelijk.

Ook heeft de beoogde nieuwe premier Mark Rutte (dit wordt zijn vierde kabinet) beloofd dat iedereen er de komende drie jaar op vooruit gaat, omdat de belastingen omlaag gaan. Ook de huurtoeslag gaat op de schop. Het kabinet wil naar een systeem waarbij je huur inkomensafhankelijk wordt.

Basisbeurs

De basisbeurs voor studenten komt weer terug, en wel in 2023. Dat betekent dat je niet meer hoeft te lenen om te kunnen studeren. Voor studenten die nu nog moeten lenen komt een compensatie.

De eigen bijdrage in de kinderopvang voor werkende ouders gaat in stappen omlaag. Uiteindelijk zullen ouders nog maar een eigen bijdrage van 5 procent moeten betalen. De toeslag wordt direct aan de kinderopvanginstellingen uitbetaald, zodat ouders niet meer met hoge terugvorderingen te maken krijgen.
Het kabinet gaat kijken hoe ze op termijn de belasting (BTW) op groente en fruit kan afschaffen, zodat gezond eten goedkoper wordt. Zoetekauwen krijgen het een stuk moeilijker, want er wordt gedacht aan het invoeren van een belasting op alles waar suiker in zit.

Verhuurdersheffing

De gehate verhuurdersheffing, een  belasting voor woningcorporaties, verdwijnt. Het kabinet wil er per jaar honderdduizend woningen bij bouwen, waarvan tweederde betaalbare huur- en koopwoningen moeten zijn. Daarnaast komen er jaarlijks 15.000 tijdelijke woningen bij voor studenten, urgenten, arbeidsmigranten en daklozen en moet het verbouwen van kantoren 15.000 woonheden opleveren.
De eigen bijdrage in de gezondheidszorg blijft op 385 euro staan, maar die eigen bijdrage moet wel gespreid kunnen worden betaald. Ook komt er een maximum aan de eigen bijdragen voor geneesmiddelen.
Oppositie
Donderdag 16 december gaat de Tweede Kamer in debat over het regeerakkoord. Lilianne Ploumen van de PvdA  heeft al laten weten dat ze ‘socialere en eerlijker keuzes’ mist. Zij ziet liever ‘hogere lonen, een hogere AOW en investeringen in de zorg.’ Met dat laatste is Lilian Marijnissen (SP) het gloeiend eens. Zij vindt dat het kabinet ‘een mes in de rug van de zorg steekt’ omdat het bijna vijf miljard euro op de zorg wil bezuinigen.

 

advertentie Regenboog Groep

1 REACTIE

  1. schandalig dat het niet word afgeschaft. ik kan er niks aan doen dat ik een zoon in huis heb van 31 die beperkingen heeft en voor twee keer 100% is afgekeurd en hulp nodig heeft . moet ik hem op straat zetten wat de meesten doen denk er niet aan ….! hij heeft er niet om gevraagd om zo geboren te worden .en ik ook niet. dus schaf deze ellende af voor mensen die wel voor de tweede keer zijn afgekeurd. het is zo oneerlijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in