Je baan kwijt? Blijf niet stil zitten en verbreed je netwerk

AMSTERDAM De gemeente Amsterdam wil voorkomen dat jongeren massaal in de bijstand belanden.

0
2172

Om te voorkomen dat jongeren die door de crisis hun baan zijn kwijt geraakt, massaal in de bijstand terechtkomen, heeft de gemeente Amsterdam in juli een crisisaanpak jeugdwerkloosheid gelanceerd. “We stomen jongeren op diverse manieren klaar om zelfredzaam te worden, zodat ze weer zelfvertrouwen kunnen hebben om na de crisis op eigen benen te staan”, zegt jongerenadviseur van de gemeente Soufiane Oumghar.

Jongeren kunnen zich aanmelden via het Jongerenpunt in hun stadsdeel. Vervolgens krijgen ze binnen twee dagen contact. “Dan kijken we: is het door de crisissituatie dat je werkloos bent geworden of zijn er andere factoren? En kijken we wat eerst moeten worden opgelost. Als iemand schulden heeft, dan is schuldhulp nodig.” Verder zet de gemeente jobhunters in die actief werkgevers benaderen en worden er (online)trainingen gegeven.

Oumghar: “Je ziet dat de banen die door jongeren werden vervuld er nu veel minder zijn, zoals banen in de horeca-, de hotel en de reisbranche. Waar jongeren mee zitten: kamers zijn duur in Amsterdam dus alleen met een uitkering redden ze het niet meer. Met een studie en bijbaan lukte dat wel. Ze zijn dus keihard op zoek naar een baan om het leven te kunnen leiden dat ze voor de crisis hadden.” De jongerenadviseurs krijgen veel reacties van werkgevers die jongeren nu een kans willen geven, zegt hij. “We kijken ook welke beroepen corona-proof zijn. Daarvoor is ook omscholing nodig. Dus: kijk buiten je studierichting, daar helpen we jongeren bij.”

Flexbanen

Vooral onder thuiswonende jongeren (15 tot 25) jaar is de arbeidsdeelname in de periode april-juni gedaald. Het aantal werkende thuiswonende jongeren was 43.000 minder dan een jaar eerder, aldus het CBS. In juli waren er 86.000 minder jongeren met werk dan een jaar daarvoor. “Dat heeft alles met corona te maken, voordat corona uitbrak, ging het met de jeugdwerkloosheid heel goed, het was op het laagste niveau in vijftig jaar tijd”, zegt Peter Hein van Mulligen van het CBS. “In vier maanden is het werkloosheidspercentage onder jongeren enorm gestegen naar 11 procent. Dat komt doordat jongeren vaak in sectoren met veel flexbanen werken.” En corona heeft het effect dat jongeren meer thuis (blijven) wonen, versterkt, zegt hij. Jongeren vangen de klap nu op, beaamt hij. “Jongeren merken het als eerste als het economisch beeld omslaat.” Vooral thuiswonende jongeren met een bijbaan merken de crisis, maar ook bij uitwonende jongeren die geen onderwijs meer volgen ziet het CBS meer werklozen. “Dat is natuurlijk een ander verhaal. Mensen die net met een eerste baan bezig zijn en dan werkloos worden. Er staat wel tegenover dat als corona zo goed als voorbij is, deze mensen ook als eersten het herstel gaan merken.”

Buurtinitiatieven

Jongerenadviseur Oumghar adviseert werkloze jongeren: “Blijf niet stil zitten. Er is altijd een mogelijkheid aan de slag te gaan, ook al is het op vrijwillige basis. Er zijn veel buurtinitiatieven nu. Dan doe je wel werkervaring op en verbreed je je netwerk.”

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in