In de armoede door een overheidsfout

0
1154
Door een overheidsfout zijn duizenden gezinnen in de armoede beland. De Ombudsman kaartte de problemen zeven jaar geleden al aan. Sindsdien hebben ook sociaal raadslieden en rechters er de aandacht op gevestigd.
Het gaat telkens fout bij de manier waarop verschillende regelingen van de overheid elkaar bijten, legt Nieuwsuur uit. De gedupeerden zijn stellen, vaak met kinderen, waarvan de ene partner geen inkomen heeft en de andere een heel laag inkomen, zoals een kleine arbeidsongeschiktheidsuitkering of een laag salaris.
De gemeente vult het inkomen van de twee aan tot bijstandsniveau, maar door die aanvulling komen toeslagen te vervallen, zoals zorg- of huurtoeslag. Gedupeerden raken daardoor in armoede en kunnen in veel gevallen schulden krijgen.
Dat duizenden gezinnen op die manier toeslagen mislopen, is niet te bedoeling, maar is wel het gevolg van fiscale regelingen. Die echtparen zijn daardoor veel slechter af dan twee werkloze mensen in een vergelijkbare situatie met een bijstandsuitkering.
‘Duizenden mensen hebben jaren onder bijstandsniveau geleegd en kwamen niet rond, terwijl het probleem bekend was,’ zegt Tweede Kamer Pieter Omtzigt, die de kwestie aangekaart heeft, met steun van regeringspartijen CDA en ChistenUnie. ‘Dat is heel ernstig in een rechtstaat.’
Minister Carola Schouten van armoedebestrijding lijkt nu eindelijk aan een oplossing te werken. Ze heeft gemeenten gevraagd de gedeputeerden op te sporen en te compenseren. Ze belooft voor de zomer met duidelijkheid te komen.
advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in