Esmeralda met zoon Dani en pitbull Dara © Sodis Vita

Huisdieren kosten klauwen met geld. Het zal de honden- of kattengek allemaal een worst wezen. MUG Magazine laat Amsterdammers over hun lievelingsbeesten aan het woord.

Pitbull waakt over hondenvrouw

Esmeralda Jongmans woont samen met haar man en drie kinderen en pitbull Dara (7). Ze is oprichtster van de Florakokjes en winnaar van de Omarmprijs 2018, het beste initiatief om de armoede in Amsterdam te verkleinen. De Florakokjes ontfermen zich over kinderen van ouders met een laag inkomen. Esmeralda heeft een groot sociaal hart voor mensen én voor dieren.

“Er was bij mij thuis een poging tot inbraak, waardoor de politie me aanraadde om een hond te nemen. Ik wilde omdat ik slecht ter been ben een sterke hond, een bullterriër of een labrador. De Amerikaanse bull is ontzettend waaks en lief. Bij een fokker zagen mijn zoontje Dani en ik Dara. Ze kwam naar ons toe, gaf een poot en een likje en we waren meteen verkocht en en dus gingen we met een hond naar huis. Ik mocht de betaling voor Dara in drie gedeeltes doen.”

Dara heeft een kalmerende werking op Dani, die ADHD heeft. “Dara is een echte gevoelshond, als ze merkt dat Dani druk is, duwt ze met haar kop tegen hem aan, alsof ze wil zeggen: stop ermee, ik ben er voor je. Dani wordt dan rustig.

Esmeralda is door reuma en artrose volledig afgekeurd en heeft een uitkering. “Ik heb een zware operatie gehad en lag op de bank. Dara kwam naar me toe en legde haar kop een uur lang op mijn borst, ze voelde aan dat ze mij nergens anders kon aanraken.”

Esmeralda is stapelgek op Dara. “Ik smelt als ik in die trouwe hondenogen kijk en moet er niet aan denken dat ze er niet meer zou zijn. Ze is lief, maar wel een pitbull. Als Dara wordt aangevallen en de andere hond gaat tijdens het gevecht dood, dan moet ze worden afgemaakt. Dit ras heeft enorme kracht in de kaken, ik moet daarom goed opletten tijdens het uitlaten. Altijd aangelijnd, dat is verplicht. Voor mensen is ze ongevaarlijk, maar ik moet haar wel uit de buurt van keffertjes houden.”

Dara is een echte waakhond. Ze blaft nooit, maar als ze dat toch doet, is er echt iets aan de hand. “Op een nacht hoorde ik geblaf, ik trok snel mijn badjas en slippers aan en rende naar beneden. Ik opende de voordeur en zag nog net dat een dief met mijn fiets de hoek om ging, te laat. Gelukkig voor iedereen dat Dara er niet achteraan is gegaan.

Hobby

Dara is de grootste hobby van Emeralda. “Ze kost per maand €50,- tot €75,- dat is een stuk minder dan rokers kwijt zijn. Gelukkig heb ik de Stadspas waarmee kosten voor de dierenarts tot maximaal €300,- per jaar worden vergoed. En ik let goed op de reclame voor hondenvoer. Een volwassen bull eet minimaal driehonderd gram vlees per dag. Ik geef Dara brood met smeerworst. Jus met etensresten en oud brood vindt ze heerlijk. Eenmaal per maand krijgt ze vis zodat haar huid mooi blijft.”

Esmeralda Jongmans is een van de geportretteerden in de RTL5 reality-serie De Andere Kant Van Nederland, waarvan het tweede seizoen begint op 13 oktober om 21.30 uur. Esmeralda: “In die serie is te zien hoe het is om in armoede te leven. Wat mij overkomt, is de dagelijkse realiteit voor veel huishoudens in Amsterdam-Noord. Alles komt voorbij in die serie, zoals de emoties die vrijkomen op het moment dat je ontdekt dat je niet eens meer geld hebt om tandpasta te kopen. Ik doe aan die serie mee om armoede een gezicht te geven en te laten zien dat het iedereen kan overkomen.”

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in